ИТ седмица под знака на бизнес-сливания и… гугълфон

Google телефон, гугълфон, „гугълският“ смартфон – навярно тези словосъчетания могат да заемат първо място в класацията на най-споменаваните технологични събития тази седмица. Шумът започна още преди началото й, когато се разчу, че някои хора вече държат в ръцете си Google телефон. Той остана постоянен обект на коментари до края на седмицата – когато се появиха първите видеоклипове на гугълфона – и навярно тепърва ще се говори за него всеки ден до излизането на прословутото устройство (по някое време през януари).

Пак в света на мобилните комуникации се случиха няколко технологични пробива: с изпреварващ старт тръгна първата 4G/LTE мрежа в Стокхолм, появи се нов безжичен стандарт, който е способен да поддържа 7 Gbps, а тандем от фирми изобрети 3D смартфон, работещ чрез накланяне, стискане и друсане. За да не останат по-назад офлайн технологиите, Blu-ray асоциацията се похвали, че е готов триизмерният Blu-ray стандарт.
Докато в Стокхолм празнуваха 4G мрежата, в Копенхаген се говореше за борбата с климатичните промени. ИКТ са част от решението на проблема, настояха редица технологични производители и организации. В Тайван пък се похвалиха с евтин и мощен суперкомпютър, който се използва за изследване на ранната еволюция на вселената, има изчислителната мощ на суперкомпютъра IBM BlueGene/L, но само за 1% от неговата цена и едва 10% от енергопотреблението.
Лошата новина за техно-любителите дойде със съобщението, че ЕК смята да ограничи максималната сила на звука от MP3 плейърите до 85 децибела. Причината? – според нов доклад, около 10 милиона европейци рискуват да загубят слуха си заради силна музика в слушалките.
Е, България рядко има принос в световните технологични новини, но този път успя да се впише. Професор Владко Панайотов е изобретил двигател, работещ с вода, от който отпадъчният продукт е също вода.
В интернет
Търсачките отдавна имат традиция да правят класация на най-търсените думи за всяка поредна година, но за първи път подобна листа се появи при видеоклиповете. За сефте в историята на съществуването си YouTube обяви топ видео-клиповете за 2009 година. Това какво е най-гледано онлайн е показателно за това що за общество са „интернетаджиите“, анализират агенциите за уеб-метрика, а към характеристиките на модерното общество може да се добави още едно чудато явление: секстингът, който изглежда е хит сред американската младеж.
За бизнеса новините от кибер-пространството също не са сияйни. Компанията за сигурност McAfee заяви, че няма спасение от спама.
Софтуерни войни
Браузерът на Google регистрира постижение – Chrome се изкачи до трето място в класацията, изпреварвайки епълския Safari. Търсачката на Microsoft отвоюва своя победа: Bing стигна 10% дял при търсещите машини. Победа вписа и e-mail системата с отворен код Thunderbird, избрана от френските военни. Впрочем французите се разписаха с още една, по-интересна случка тия дни: френска фирма поиска да купи MySQL за 1 евро.
Анализаторите поляха със студена вода Microsoft, заявявайки, че нейният бляскаво анонсиран Windows 7 ще се конкурира с XP още цели 3 години. Редмъндският гигант обаче трудно се поддава на разочарования и в "отговор" издаде, че компанията вече активно готви MS Office 15. През това време без бляскави анонси излезе най-новата версия на MySQL – "крайъгълният камък" 5.5.0.
Държава и ИТ
Без фанфари и без възторг се посрещнаха новините относно стъпките на държавата ни в посока ИТ. Закриват Българския нанотехнологичен център, разбра се в края на седмицата – от 50-те милиона лева за неговото създаване са върнати 40 млн. За пореден път ще пишат закон за хай-тек парковете, разкри МТИТС. Конкурс за ИТ директор на министерство на правосъдието събуди редица съмнения и напомни за злополучния (поне засега) конкурс на МТИТС за директор на електронното правителство. Поредната „драма“ с домейните на кирилица и на български бе стартирането на анкета за регистратор на "бг" имена. От информационната система на Столичната община, която се гради от декември 2008 г., ефекти (и то само частични) ще можем да видим чак през септември догодина, когато евентуално ще заработи е-портал на София.
На фона на всичко това може би не е чудно, че никой не се зарадва особено от вестта, че новите документи за самоличност щели да са по-сигурни, от новината, че ще има форма на граждански контрол на обществените поръчки, или от констатацията, че GSM антените били безопасни.
Бизнес и икономика
Мракът на родна територия стана още по-зловещ, като се има предвид, че икономиката ни навлиза в черна спирала на ликвидността. За това и за последстващата опасност от верижни фалити предупреди БСК – но дали ще я чуе някой този път?
За сметка на това световният технологичен бизнес дърпа напред и няма миг покой преди празниците, видя се през седмицата. Софтуерният доставчик Novell се реорганизира пак и реши да гони мениджъри. Реорганизира се и Microsoft – с ново подразделение за облачни технологии, което се формира от две досегашни дивизии. Американските антимонополни органи разрешиха на Cisco да купи Starent Networks, а европейските антимонополни органи позволиха на Adecco да придобие MPS Group.
Само Oracle все още няма разрешение да придобие Sun Microsystems, макар че чака за това още от април. След изслушване в Еврокомисията, продължило 3 дена, все пак има изгледи ЕС най-сетне да даде ход на сделката Oracle-Sun.
Оптимизъм, макар и в скромни дози, се процеди от прогнозите на Gartner, че бизнесът тръгва към ИТ растеж и че пазарът на мобилни устройства ще запази темпото от 2008, вместо да бележи спад. Скромен растеж обещават и от IDC, според които нетбуците са спасили PC пазара и са му осигурили ръст. Таймс пък даде да се разбере, че от ИТ могат да се правят много добри пари и авторитет, защото мнозина ИТ шефове са в топ 50 на най-влиятелните хора на десетилетието. 

по темата: „ИТ седмица под знака на бизнес-сливания и… гугълфон”

добавете коментар...

  1. Принцип

    не съм учуден за макстелеком. Щом се развиват не е случайно, че имат най-много потребители на мобилен нет. Всяко нещо си има простичко обяснение

  2. Пинко

    Хвала тогава. Най-лесно е сега да се мрънка и да се оправдават с кризи и такива глупости. Къде къде по-трудно е да се свърши нещо…

  3. TechNews.bg

    Да, макса единствени се държат доста стабилно. Знам, че периодично си сменят техниката, за да няма проблеми с времето… В смисъл при малко сняг и usb-то на транстелеком не го търси. Може да го ползваш за ключодържател.

  4. luciano

    Ами аз от опит мога да кажа, че и транса си замряха безславно. До колкото знам вече не приемат нови клиенти, щото са го закъсали покрай тая криза и тотално са сдали багажа от към трафик. Добре, че по-рано се усетих и минах на макстелеком.

  5. ...

    Това е нова услуга у нас. Трябва й време, за да се доразвие. Ползвал съм я в Англия и е страхотно – гледаш си мачове, филми по ТВ… всичко…

  6. синдромче

    Да, скоро няма и да намериш. Става въпрос за wimax нет. Точно това е нет за пренос на голямо количество данни. Мтел и глобул са заети да ни дерат кожите. До колкото знам само макстелеком и транстелеком са актуални доставцичи…

  7. TechNews.bg

    За първи път чувам за 4G. Проверих и в Мтел и в Глобул, но нищо такова не намерих…

  8. Вергил

    Е те тепърва пуснаха 4G мрежа… Имай търпение. У нас нещата стават по-бавно;)

  9. Face

    Кога ли и в БГ ще има такава безжична връзка…

Коментар