Toyota с исторически рекорд в продажбите през август

Toyota отчете най-успешния месец август в историята си (снимка: CC0 Public Domain)

Японският гигант Toyota постави рекорд за всички времена за производство и продажби на автомобили през август. Обемът на продажбите е нараснал с близо 10%, по данни от компанията.

Глобалното производство на превозни средства с марката на Toyota се е увеличило с 4% през август спрямо същия период на предходната година – до 798 771 автомобила, което рекорд за този месец в историята на компанията.

Вътрешното производство на най-големия автомобилен производител в света е нараснало с 22%, компенсирайки спад от 2% в задграничното производство и подчертавайки възстановяването от миналогодишните проблеми с полупроводниците и веригите за доставки.

Повредата, която затвори всички местни монтажни заводи на Toyota за един ден в края на миналия месец, е имала слабо въздействие върху производството, сочи докладът на компанията.

Toyota отчита 321% увеличение на производството в Индия – до малко над 32 000 автомобила, възползвайки се от партньорство със Suzuki Motor. Ройтерс съобщи в сряда, че автомобилният производител планира да построи трети завод в страната.

Компанията постига ръст от 9,8% на глобалните продажби през август – до 853 285 автомобила, което също е рекорд за месеца. Данните за производството и продажбите включват и луксозната марка Lexus.

В Китай продажбите на Toyota са намалели с около 7%, докато продажбите на вътрешния пазар се покачват с около 46%, а в САЩ – с 15%.

През август автомобилният производител е продал 11 880 електрически превозни средства на батерии по целия свят. За първите осем месеца на годината броят на електромоблите, доставени от Toyota, възлиза на 65 000 – почти всички са продадени на външните пазари.

Коментар