Генади Сергеев, Progress: Готовите компоненти все повече облекчават разработката на софтуер

Занапред още по-важно за успеха на дадено приложение ще бъде клиентското преживяване, което то предоставя, казва Генади Сергеев (снимка: Progress)

Очакванията на клиентите към функционалността и бързината на приложенията стават все по-големи, а в много случаи потребителското преживяване вече е основен фактор при решението дали да ползват дадена услуга или не. Разработчиците са под сериозен натиск да създават нови приложения по-бързо, за да отговорят на тези очаквания на бизнеса, сподели  в интервю Генади Сергеев, вицепрезидент „Софтуерно инженерство” в Progress, в навечерието на конференцията DevReach 2023, която компанията организира на 25-26 октомври в София. Според него, използването на готови софтуерни компоненти за потребителски интерфейс е най-ефективно за оптимизиране на бързината и качеството. 

Г-н Сергеев, как се променя глобалната общност от разработчици през годините и какво я държи сплотена? 

Една от постоянните тенденции в глобалната общност на разработчиците е непрекъснатият ѝ растеж, стимулиран от нарастващите потребности от софтуер на глобално ниво. От известно време JavaScript е изпреварил останалите като предпочитан език за създаване на бизнес приложения, докато в областта на машинното обучение Python е водещ. Езици като Golang и подходите, свързани с микросървисните архитектури, предлагат алтернатива на традиционните монолитни структури, често ползвани в .NET и Java екосистемите. По-младата генерация разработчици влиза в професията в контекст, където инструментите за софтуерна разработка позволяват бърз и ефективен работен процес, невъзможен за предишните поколения.

По отношение на втората част на въпроса макар да има общи тенденции, не мисля, че можем да говорим за сплотеност при толкова голяма и различна група от хора. Глобалната общност е съставена от множество по-малки екосистеми, групирани по технологии, които ползват, и типа проблеми, които решават. Те имат малко взаимодействие помежду си, но за сметка на това са активни сами по себе си и често се борят със сходни предизвикателства. 

Българската ИТ общност е част от глобалните такива, но също така имаме и локален компонент на интеракции и развитие. Събития като предстоящата конференция за разработчици DevReach, която Progress организира на 25 и 26 октомври в София, предоставят възможността общността да се събере физически на едно място и да обмени опит. Традиционно в събитието участват софтуерни инженери от целия свят.

Как могат програмистите по-бързо да създават нови приложения и функционалности на пазара, без да правят компромис с качеството, така че да отговорят на очакванията на потребителите?  

Очакванията на клиентите към функционалността и бързината на приложенията стават все по-големи, а в много случаи потребителското преживяване вече е основен фактор при решението дали да ползват дадена услуга, или не. Разработчиците са под сериозен натиск да създават нови приложения по-бързо, за да отговорят на тези очаквания на бизнеса. Скорошно проучване на водещата фирма за пазарни проучвания IDC сочи, че 43% от технологичните лидери планират да предоставят дигитални продукти и услуги за по-кратко време, отколкото през последните години.

Добрата новината е, че масовото навлизане на облачен хостинг и готовите за ползване функционалности, DevOps практиките и композируемите front-end решения за потребителски интерфейс водят до инкрементално по-ниски разходи и по-кратко време до първото пускане на даден продукт на пазара.   

Когато оптимизираме за бързина и качество, използването на софтуерни продукти като компоненти за потребителски интерфейс е най-ефективно. С тях софтуерните инженери вместо да създават потребителския интерфейс на приложението си от нулата, могат да разчитат на професионално създадени, бързи и високопродуктивни компоненти, които могат да се  прецизират според съответната нужда, и да отделят спестеното време за бизнес логиката на приложението. Пример за това са и нашите продукти Progress Telerik и Progress Kendo UI, които предлагат библиотеки с UI компоненти за най-популярните фреймуърци за разработка с .NET и JavaScript. Когато търсим максимален контрол е обратното, но тогава не може да говорим за бързина.  

Как изглежда бъдещето на технологиите за създаване на приложения? 

В бъдеще очаквам да наблюдаваме все повече готови компоненти за потребителски интерфейс, които се комбинират в сложни решения. Генеративният изкуствен интелект ще намери широко приложение като помощник на разработчиците, облекчавайки рутинната и повтаряща се работа – като например разнообразни конфигурации, тестове и поддържащ код, което ще ускори значително процеса на разработка и същевременно ще освободи повече време за въпроси по стратегията, креативност и създаване на иновации. 

Занапред още по-важно за успеха на дадено приложение ще бъде и клиентското преживяване, което то предоставя. От пандемията насам очакванията на потребителите са продуктите, които ползват, не само да им помагат по-бързо и по-лесно да свършат работата си, а и тясно да отразяват техните предпочитания и поведенчески характеристики. Това би било възможно единствено когато още в процеса на разработка се вземат под внимание нуждите на целевите групи и различните ситуации, в които биха ползвали даденото приложение. 

Кои са трите най-важни качества за един програмист, според вас?  

С годините опит стигнах до извода, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Важните качества са различни спрямо вида на бизнес проблема, по който се очаква програмистът да работи. И все пак комуникационните умения и критичното мислене са ключови за постигането на успех във всяка една ситуация. Те позволяват на хората да споделят идеите си по ясен и разбираем начин, да дават и получават конструктивна обратна връзка, да анализират информация, да намират най-подходящото решение за даден проблем и умело да се адаптират в променяща се среда. 

DevReach се установи като едно от най-значимите събития за ИТ специалисти в региона. Какво могат да очакват посетителите тази година? 

Изключително се радвам, че след пандемията все повече събития се завръщат на живо. През годините, заради силния положителен отзвук, DevReach се превърна в една от най-уважаваните международни конференции за разработка на приложения в Европа. Тази година за събитието през октомври в София ще пристигнат 25 световно признати технологични експерти, които ще разкажат за най-новите тенденции в света на разработката на приложения, сред които нови подходи в използването на различни фреймуърци и библиотеки, тестване, облачни услуги, както и дискусии на по-широки теми като етика в технологиите и бъдещето на разработката на софтуер. 

Лекциите на DevReach са практични и изцяло насочени към работата на разработчиците. На място се пише код, създават се приложения, решават се проблеми. Участниците си тръгват с нови умения, които още на следващия ден могат да приложат в ежедневната си работа. Разбира се, освен лекциите ще има и много възможности за нетуъркинг. Очакваме DevReach с интерес през октомври.