Huawei налага собствена алтернатива на Wi-Fi и Bluetooth

Новите смартфони на Huawei идват с вградена безжична технология NearLink
(снимка: CC0 Public Domain)

Притиснат от санкции, китайският производител Huawei започва да налага в своите устройства собствени технологии, които се явяват алтернатива на широко разпространени решения в мобилната индустрия. Пресен пример за това е безжичната технология NearLink, която може да замести Wi-Fi и Bluetooth, като освен това, според първите отзиви, е по-бърза и по-икономична.

Премиерата на NearLink се състоя в началото на август заедно с представянето на новия смартфон Mate 60, а интересът към нея в медиите е толкова голям, че технологията вече присъства и със страница в Wikipedia. Лавината от публикации по темата позиционират NearLink като алтернатива на Bluetooth и Wi-Fi. Смартфонът Huawei Mate 60 е първият сериен продукт на пазара с вграден NearLink.

Според описанието в уебсайта на Huawei, технологията NearLink е по-добра от Bluetooth във всички ключови аспекти, които интересуват потребителите. Например, тя е в състояние да предава информация шест пъти по-бързо от последните версии на Bluetooth.

Като предимства на NearLink се изтъкват също 60% по-ниска консумация на енергия и 30 пъти по-ниска латентност, в сравнение с Bluetooth. Тази технология прави възможно свързването на до 70 устройства едновременно срещу 7 устройства с Bluetooth 5.x.

NearLink има два пъти по-голяма зона на покритие от Bluetooth, но не е ясно как сигналът преминава през бетонни стени. Съвременните Bluetooth модули могат да предават висококачествени сигнали на разстояние до 10 метра при наличие на много препятствия.

Според Huawei, технологията NearLink е плод на екипна работа – твърди се, че по нея са работили специалисти от 300 компании. Според публикация на TechRadar, списъкът включва Hisense, Lenovo, MediaTek и Honor, бивш филиал на Huawei.

За да се възползват напълно от NearLink, потребителите трябва да имат Huawei смартфон и да пожертват някои услуги. Новата безжична технология към момента е достъпна само на устройства с китайския бранд, а както е известно неговите смартфони с Android отдавна са лишени от услугите на Google – Play Store, YouTube, Gmail и т.н. Това моментално свали продажбите на смартфони Huawei по света, но постепенно компанията възвръща позиции с предлагане на собствени услуги.

Вероятно NearLink ще стане налична и на други устройства на Huawei, макар и само на такима, които работят под управление на собствената операционна система на компанията – HarmonyOS.

Коментар