Honor 90 Lite – попадение в средния клас смартфони

С голям екран, тънка рамка и извити ъгли, Honor 90 Lite е красив и приляга удобно в ръката 
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Около една трета потребителите на смартфони по света са насочили вниманието си към висок клас устройства, но осезаемо по-голям е делът на тези, които предпочитат апарат от средна категория, включително все повече младежи. За всички, които искат от своя смартфон надеждни основни функционалности на приемлива цена, Honor 90 Lite изглежда като едно от най-добрите попадения на годината – той е олекотен, но не за сметка на удобствата.

5G смартфонът Honor 90 Lite е верен боен другар с добра производителност, благодарение на вградения чип MediaTek Dimensity 6020. Допълва го 100 MP камера. Мястото за съхранение от 256 GB затвърждава доброто впечатление от този смартфон.

Производителност и батерия: шампион 

Honor 90 Lite работи под Android 13 с фирмения интерфейс MagicOS 7.1. За разлика от телефоните на Huawei, устройствата Honor имат пълен достъп до услугите на Google, така че поддръжката на приложения е отлична. В този нов модел Honor добавя няколко водещи елемента от Magic 5 Pro, като например големи многокомпоненти папки и YoYo – алгоритъм, който поставя често използваните приложения на началния екран, когато прецени, че потребителят има нужда от тях.

Със своя чип MediaTek Dimensity 6020 телефонът изпълнява бързо всичко, което се иска от него, даже и с екстра елементите. Неговата бързина и производителност радват възприятията дори и у нервните и припрени потребители.



Доброто представяне е съчетано с 256 GB място за съхранение. Налице са 8 GB RAM плюс 5 GB Honor RAM Turbo – това е своего рода разширение на RAM паметта чрез компресиране на приложенията във фонов режим за по-гладко и бързо боравене с телефона. Така става възможна работата с по-голям брой приложения едновременно, а игрите вървят по-бързо.

Технически, RAM Turbo всъщност използва малко от паметта на телефона като временна RAM. Крайният резултат е, че независимо дали играем или боравим с куп приложения, няма да се намери повод този смартфон да ни изнерви.

С батерия от 4500mAh можете комфортно да изкарате цял ден с Honor 90 Lite. Няма възможност за безжично зареждане, но това не е кой знае каква драма. При кабелното зареждане мощността е 35 W, което означава, че когато апаратът се комбинира със съвместимо зарядно устройство, 10 минути дават 15% заряд, половин час зарежда телефона до около 55%, а един час – до 90%. За около 75 минути телефонът се зарежда напълно.

Камера: прилични снимки в добро време 

Какъвто и да е телефонът, днес потребителите очакват той да бъде и джобната им камера. Honor 90 Lite отговаря на всичко, което бихме искали да прави един съвременен смартфон.

Основната камера с висока разделителна способност 100 мегапиксела и f/1.9 е оградена от 5MP ултраширокъгълна, 2MP макро- и 2MP камера за дълбочина. 100-мегапикселовият основен модул е камерата, която човек постепенно обиква в този модел.

Снимките от основната камера се получават с изненадващо голям размер от 25 мегапиксела по подразбиране. Предвид големината на изображенията – между 5MB и 8MB на снимка, наличното място за съхранение на Honor 90 Lite е добре оразмерено.


При добро ниво на осветеност снимките са пълни с детайли, бистри. Камерата на 90 Lite осигурява ясни контури на обектите, съвсем прилични цветове и похвално добро боравене с контраста. Повечето снимки изглеждат естествени и приятни.

Не толкова лесно стават хубавите кадри в слабо осветени сцени, на закрито. Помагат автоматичният и нощният режими, но все пак крайният резултат е изображение със зърнеста текстура.

2MP макро-камерата е предизвикателство за използване. Изглежда, че тя създава „боке” ефект чрез софтуерен алгоритъм, което обаче може да изненада потребителя с неочаквани решения.

Като цяло изглежда, че снимането с основната камера на  Honor 90 Lite осигурява най-добрите кадри, а от тях потребителят може да изготви каквито пожелае обработки с различни ефекти.

Същевременно, 16-мегапикселовата предна камера се представя отлично. Тя прави очарователни снимки със скромно, но добре дошло ниво на разкрасяване.


Що се касае до видеото, то е с резолюция до 1080p при 30 кадъра в секунда. Картината и цифровата стабилизация са добри. Най-приятно е да видим режима за двойно видео-снимане, при което екранът бива разполовен и се записва едновременно видео от предната и задната камери. Тази функционалност, появила се най-напред при висококласните телефони, вече е достъпна и в по-достъпен модел и ще зарадва мнозина, които обичат да документират събития – като се започне от шегобийците и се стигне до разследващите социални проблеми.

Екран и говорители: просто достатъчно 

Веднага щом включим Honor 90 Lite, прави впечатление колко тънки са рамките на екрана на три от четирите му страни. Само под екрана е удебелена рамката. Въпреки това големият 6,7-инчов екран заема централно място и с ярките си цветове изглежда всепоглъщащ.


LTPS LCD дисплейната технология на Honor 90 Lite се съчетава с Wide Full HD резолюция 2388х1080 пиксела. Това е доста добро решение и показва добре изглеждаща картина във всякакви ситуации. Високата яркост позволява всичко да се вижда отлично на дисплея дори и в слънчево време, при силна осветеност.

Благодарение на респектиращите ъгли на видимост, честотата на опресняване от 90 Hz и множеството контроли на екрана, 90 Lite се представя отлично.

Докато филмите и игрите изглеждат страхотно на големия дисплей, силният моно високоговорител до USB-C порта е твърде лесен за случайно и неволно прикриване и заглушаване, когато човек държи телефона си в ръка  или пък го подпре върху някаква основа за удобство.

Няма жак за слушалки – порт, от който се възползват повечето бюджетни телефони, така че от аудио възможностите на 90 Lite може да се желае още.

Дизайн: „бюджетен шик” 

Със своите плоски предна и задна страна, голям екран с тънка рамка и извити ъгли, Honor 90 Lite изглежда сравнително стандартен. Лесно приляга в ръката. Красив е – неговият блестящ заден панел, съчетан с изпъкналите кръгове на „очите” на камерата, му помагат да прави силно впечатление.




Дизайнът има три версии – черно, сребристо и циан. Тестваната от нас цианова версия всъщност е приятно меко синя и има дифузен блясък, така че пластмасовият гръб изглежда като нещо средно между стъкло и метал. Някои определят този стил като „бюджетен шик”. Навярно далновидните потребители биха искали да покрият този красив гръб с протектор, за да съхранят задълго металния му блясък.

Матовата рамка на телефона е носител на базовите елементи. В основата има USB-C порт, отдясно – бутон за захранване/скенер за пръстови отпечатъци и бутон за силата на звука, а отляво на 90 Lite е тавата за SIM картата. Отгоре има малка черна точка, която изглежда като IR излъчвател, но производителят не говори за подобна функция в този модел.

Телефонът се усеща лесен и приятен за хващане, благодарение на плоската си рамка и е сравнително тънък – 7,48 мм. Освен това е лек: тежи само 179 грама.

В кутията, в която Honor е пакетирал телефона, има само базови аксесоари – инструмент за отваряне на тавата за SIM картата и къс кабел за зареждане. Няма зарядно устройство или калъф. За сметка на това телефонът идва с предварително монтиран протектор на екрана.

Заключение 

Който ползва телефона си по предназначение – за говорене и обмен на писма, който обича да гледа филми и видео, да играе семпли игри и да снима, ще получи от Honor 90 Lite всичко, което му е нужно в ежедневието. Ще може да се забавлява доста, докато успее да напълни неговите 256 гигабайта място за съхранение, и навярно никога няма да остане без заряд, предвид голямата му батерия. Добрата камера ще направи снимки, с които може да се похвалите на приятели и да споделите в социалните медии. Всичко това прави този смартфон – на цена от около 600 лв. в търговската мрежа у нас – отлична придобивка.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Honor 90 Lite – попадение в средния клас смартфони”

добавете коментар...

  1. ЧЕрвен Чайник

    Съвсем не е жалко че пешко е българско ла§но

  2. Пешо

    Жалко че е с ла§ната на Гугъл.

Коментар