Mercedes изпревари Tesla с автопилот от трето ниво

Някои автомобили на Mercedes на пазара в САЩ вече предлагат автопилот от ниво 3
(снимка: CC0 Public Domain)

Германският производител на автомобили Mercedes-Benz надмина Tesla в една ключова област – автопилота. Компанията първа пусна на пазара и обяви цените на автопилот от ниво 3. 

Новата версия Drive Pilot: First Class позиционира Mercedes като първия автомобилен производител в света, който предлага сертифицирана технология за автономно шофиране от ниво 3 в САЩ.

Ниво 3 на автопилот предполага възможност водачът на колата да пусне напълно волана и да се занимава с други неща, но все пак да е готов да поеме контрола по всяко време.

Такава система ще бъде достъпна през четвъртото тримесечие на тази година чрез абонамент за жителите на Калифорния и Невада. Mercedes има също планове за разширяване на достъпността на услугата в повече държави. Drive Pilot: First Class първоначално ще се предлага за електрическия седан EQS и S-Class.

„Drive Pilot е технологичен прелом и невероятна стъпка напред в търсенето на автоматизирано шофиране”, казва Димитрис Псилакис, главен изпълнителен директор на Mercedes САЩ. „Тази иновативна система потвърждава отново нашия ангажимент да бъдем лидер в безопасността и технологиите, като същевременно предоставяме на нашите клиенти ценно време в натоварени условия на трафика”.

Собствениците на EQS и S-Class ще могат да активират услугата чрез магазина “Mercedes me Connect”. Годишният абонамент ще започва от $2500 за първата година, а по-късно Mercedes ще обяви допълнителни опции.

Автопилотът се предлага при скорости до 64 км/ч на подходящи участъци от магистрала и е идеален за шофиране в пикови часове. Системата използва набор от сензори, за да помогне на водачите да се движат по пътя безопасно.

В допълнение към камерите, системата използва лидар, сензори за влага на пътя и микрофони, за да открива дали наблизо има автомобили за спешна помощ.

„Drive Pilot е първата и единствена в света полуавтоматизирана система за шофиране с международно валидно типово одобрение”, казва Маркус Шафер, технически директор на Mercedes. „Системата е проектирана на базата на сложна системна архитектура, която работи с помощта на много различни сензори”.

Mercedes очаква технологията да се разпространи сред повече собственици на превозни средства от моделите за 2024 година. По-рано Mercedes-Benz стана първата автомобилна компания в САЩ, която получи лиценз за автопилот ниво 3.

Коментари по темата: „Mercedes изпревари Tesla с автопилот от трето ниво”

добавете коментар...

  1. Иван

    Даваш един кашон пари за кола, плащаш си всичката електроника, която е инсталирана в колата и не ти дават да я ползваш, ако не си плащаш всеки ден (на годишна база). После сигурно ще броят колко светкаш с мигача и ще плащаш на светкане.

Коментар