5 най-чести грешки при избора на телевизор

Когато купувате телевизор, изберете модел, съобразен с вашите условия и сценарии на използване (снимка: CC0 Public Domain)

Телевизорите са едни от най-търсените продукти на пазара за потребителска електроника. Това не е евтина придобивка и се купува с идеята за по-дълго използване. Затова си струва да се подходи към избора на телевизор много внимателно.

Никой не е застрахован от грешки при покупката на един или друг продукт. Тук ще говорим за грешките, които можете да допуснете при избор на телевизор. Ето за какво да внимавате:

Грешка 1: Пестене от резолюция

Двата най-популярни формата за телевизори днес са Full HD (1920×1080 пиксела) и 4K (3840×2160). Преди няколко години 4K резолюцията беше прерогатив на моделите от премиум сегмента. Сега такива телевизори станаха много по-достъпни и дори можете да ги намерите в бюджетния сегмент.

Да, няма огромна разлика в качеството – и Full HD екраните също могат да възпроизвеждат прилична картина. Но като се има предвид сравнително малката разлика в цената, спестяването от резолюция не е много разумно. Освен това вече има много повече съдържание в 4K, дори ако говорим за гледане на обикновени видеоклипове в YouTube.

Грешка 2: Преследване на голям диагонал

По-голям диагонал на екрана – по-добро потапяне в картината. Това е така, но всичко си има разумни граници. Диагоналът трябва да бъде избран въз основа на разстоянието, на което ще седнете пред телевизора. Има универсална формула: разстоянието трябва да бъде 1,5-2 пъти по-голямо от диагонала на екрана. Например, ако вашият диван (или друга зона за сядане) е на 2 метра (78 инча) от телевизора, тогава трябва да изберете диагонал в диапазона 39-52 инча, където 39 е нормата, а 52 е множко, но все пак в рамките на нормалния диапазон.

Грешка 3: Надплащане за кадрова честота

Оптималната честота за гледане на съдържание от телевизора е 60 Hz. Това е оптималната стойност, над и под която има доста модели на пазара. Плащането за повече (например 90 Hz или 120 Hz) има смисъл само за конзолни игри. Картината при тези херци е по-гладка и по-малко размазана, особено в динамични сцени.

Ако обаче не сте любители на състезателните шутъри, то 60 Hz ще са ви напълно достатъчни. Надплащането за повишена честота на опресняване може да надхвърли 10% от цената, така че в повечето случаи ще пропилеете парите си. Също така не препоръчваме да изберете телевизор с честота под 60 Hz.

Грешка 4: Избор по технология на екрана

Основната екранна технология на съвременните телевизори е LED. Тя обаче има и модификации – QLED и OLED. Мнозина са уверени, че OLED е най-добрият и безалтернативен вариант, въпреки високата цена.

OLED наистина може да осигури по-контрастна картина, поради наситеното черно, но си струва да се вземат предвид недостатъците на OLED екраните. Например, нискокачествените матрици в сравнително бюджетни модели са склонни към изгаряне. Те също не са в състояние да осигурят висока яркост. Предимството на такива дисплеи ще бъде усетено само от киноманите и само при подходящи условия (слабо осветление).

QLED не може да се похвали с такъв контраст, но създава отлична яркост. Ако гледате телевизия през деня при силна светлина, нейното отражение при всички случаи ще намали черния контраст, но цялостната картина ще изглежда много по-добре поради високата яркост.

Грешка 5: Не проверявате функционалността на дисплея

Мъртвите пиксели са нормални за телевизорите. Някои производители допускат в продажба устройства с такива пиксели, но ако не надвишават критичен брой. Освен това при висока разделителна способност и динамична картина те не се забелязват. Това обаче не означава, че трябва да плащате пълната цена за такъв телевизор. В допълнение към мъртвите пиксели, при проверката може да забележите лошо качество на градиенти или определени нюанси.

По-добре е незабавно да проверите телевизора, преди да го купите. За да направите това, трябва предварително да изтеглите няколко тестови изображения на флашка или телефон. Достатъчно е да ги покажете на екрана, както и да тествате настройките за яркост и контраст. При такъв подробен преглед шансът да пропуснете повреда и да закупите полудефектен телевизор е минимален.

Нека обобщим

Основната грешка при избора на телевизор е да търсите и да разчитате на характеристиките, които са ви препоръчали приятели или интернет потребители. Трябва да изберете телевизор само за себе си и за вашите случаи на употреба. Не пестете от разделителната способност, изберете диагонала според вашата стая и не забравяйте да проверите функционалността на дисплея преди покупка.

Коментари по темата: „5 най-чести грешки при избора на телевизор”

добавете коментар...

  1. Халапеньо

    Доста глупости, но като за преводна статия, толкова.

  2. Dimitar

    Az si zex lj oled evo c21 isam mnogo dovolen za konzolata

  3. Обективен

    И 6 – та грешка !!!
    Не се навивайте на телевизора , който ви предлагат от рекламния тезгях !!!

  4. Нико

    Като качество на картината и телевизор най много ми хареса SONY.

  5. преброяване

    Ако наистина телевизорите бяха най-търсените продукти, всички производители на електроника щяха да ги произвеждат, а не само трима. Най-голямата грешка при избора на телевизор е самото решение да го купите.

  6. flashko

    ‘Има универсална формула: разстоянието трябва да бъде 1,5-2 пъти по-голямо от диагонала на екрана.’

    Съгласен съм, че са писани глупости. Преди години ми беше попаднала книжка, в която много добре беше описана телевизионната технология и доста любопитни подробности. Като например, че минималната честота на опресняване, при която човешкото око не забелязва трептене зависи както от човека така и с каква яркост работи екрана. По горния въпрос за диагонала и разстоянието беше обяснено, че зависи от ъгловата резолюция на човешкото око. Това грубо казано означава, че тиви с по-висока резолюция може да се гледа комфортно от по-близко разстояние защото физическия размер на пикселите е по-малък. Поради тази причина цитираната формула не е общо валидна а ако е вярна е само за точно определена резолюция дисплеи.

  7. Омник

    Май са сбъркани херците, но сигурно е взаимствано от задокеански статии.

  8. Руди

    Статията беше супер и е много вярна, но няма как да не мине без хейт от “разбирачите”, които най-вероятно още си гледат на Електрон-а. Поздравления за статията!

  9. Ves

    Пълни глупости

  10. Мда

    Присъединявам се. Освен това последните точки нямат общо със заглавието.

  11. Тв фен

    Защо не споделиш за какво става въпрос?

  12. Боклук

    Тъпанар

  13. Трагедия

    Тази новина, който и да я е писал е халхабер изобщо незнае за какво става въпрос в реалния свят с телевизорите

Коментар