Сатя Надела: Отказът от смартфоните беше стратегическа грешка

Решението за изоставяне на мобилните телефони е едно от най-трудните, които е взимал Сатя Надела (снимка: Satya Nadella / Twitter)

Главният изпълнителен директор на Microsoft – Сатя Надела – призна изоставянето на смартфоните като стратегическа грешка. Това е третият шеф на компанията, който съжалява за случилото се преди няколко години.

Напускането на мобилния пазар е било грешка за Microsoft, споделя Сатя Надела в интервю за Business Insider. На въпрос на журналист за стратегическите грешки, мениджърът говори точно за това.

“Решението, за което мисля, че много хора говорят – и едно от най-трудните решения, които взех, когато станах главен изпълнителен директор – беше да се отдалеча от това, което наричам мобилен телефон, както беше дефинирано тогава. Погледнато назад, мисля, че може да е имало начини това да работи, може би чрез преоткриване на категорията на изчисленията между компютри, таблети и телефони”, казва Надела.

Иронията е, че преди Надела, Стив Балмър съжаляваше за същото, казвайки, че работата по Windows Vista е довела до това Microsoft да изпусне пазара на мобилни операционни системи.

Още по-рано Бил Гейтс също изрази съжаление, че Microsoft е отстъпила пазара на мобилни ОС на Google, в зората на неговото създаване.

Коментари по темата: „Сатя Надела: Отказът от смартфоните беше стратегическа грешка”

добавете коментар...

  1. Бай Хой

    Язе па имах виндовс телефон Лумиа 640, и не беше никак лош, като за първи смартфонец..

  2. Nokia Lumia -Windows Mobile 7.5

    Невероятен телефон, като gps и камера въпреки малката резолюция.
    Навигацията работеше без необходимост от сим карта и акаунт, недостатъци трудно сваляне на снимки от телефона (необходимо е спец.приложение), нямаше bg клавиатура подредба, софтуера не беше много но работеше стабилно.

  3. Мики

    Може да му ядеш …. На Сатя Надела. Да ти е вкусно

  4. Илиан Д. Иванов

    Както споменаха и други – и по-добре!
    Няма да забравя опитите ми да прехвърля номера от файл в указателя на една Lumia … направо станах лудия. Оказа се, че преди да влязат в указателя номерата/контактите трябва да минат през сървърите на Майкро$офт(направо без коментар), а за смяна на езика на устройството трябваше рестарт.

  5. Събота

    Няма как една ос да работи на всички видове устройства поради факта, че те се различават хардуерно, при епъл работят безпроблемно поради факта, че определен софт е разработен за точния хардуер

  6. :

    Добре че се отказахте, защото ако пускахте ъпдейти и за смартфони…

  7. 99

    Най добрата беше блекбери ос, но умря

  8. Коко Бароко

    Имам нужда от ОС, която да върви на различни марки смартфони, да е сравнително бърза, стабилна, не толкова privacy, колкото да е сигурна, по възможност не китайска и която като напълни паметта да мога да я преинсталирам, ако не могат безплатна да и сложат някаква приемлива цена.
    Пълно описание на Андроид

  9. One Driver

    Тоз какво има?

  10. махарабагадугата

    Иванов, ти май си задника, а iOS е езика на кучето. То няма по-ограничена и следяща система от епълската, чиито сървъри преди години дори изгърмяха незащитени и беше открадната много лична и формация, сред която голи снимки и порно клипове на известни личности.

  11. Сашо Неделя

    И сега от два-три магазина у нас може да си купите нова нокия с win и да я разцъкате. Лично мен тези live tiles не ми харесват
    Androida е голяма каша, която постоянно я наливат, ios не съм имал, не ме кефят устройствата.
    Имам нужда от ОС, която да върви на различни марки смартфони, да е сравнително бърза, стабилна, не толкова privacy, колкото да е сигурна, по възможност не китайска и която като напълни паметта да мога да я преинсталирам, ако не могат безплатна да и сложат някаква приемлива цена.

  12. Idn

    Смешник…

  13. Иванов

    И кво ,като се развива без тях? Тва недоразумение Андроид , харесва ли ти? Със всичките си бъгове и събиране на данни , със почти еженощните ъпдейти на приложенията и с постоянното набъбване на заетото място в паметта на телефона , като резултата е че след 3 години , хардуера е неизползваем. Пълна тъпотия е андроида, ios е много по-добре направена. Но, както се казва -въпрос на вкус , казало кучето и си облизало задника…

  14. Chukan Kirilov
  15. Dr. Dre

    Имах 950XL. Телефона си бе супер.

  16. Pixel

    Толкова добра мобилна ОС, че по едно време започнаха да слагат Android

  17. :o)

    И по-добре
    Спомняме си телефони с Уиндоус…няма такъв дизастър
    Имаше по-малко предимства и от косата на Сатя Мангала
    Добре че оставиха поне този отрасъл да се развива без тях 🙂

Коментар