DevReach 2023: Много нови възможности за разработчиците на софтуер

Progress обяви множество нови функции в продуктите си за разработчици на конференцията DevReach в София (снимка: DevReach 2023)

Нови възможности за дизайн и къстамизация на потребителския интерфейс и достъпността на приложенията обяви софтуерната компания Progress на  конференцията DevReach 2023 в София.

С подобрените инструменти и нови UI компоненти разработчиците могат да създават съвременни и интуитивни приложения още по-бързо, подчертаха от компанията, организатор на международната конференция за софтуерни инженери.

Progress добавя нови възможности и функционалности в библиотеките и инструментите за създаване на приложения с .NET и JavaScript – Progress Telerik и Progress Kendo UI. С тези инструменти разработчиците могат да модернизират съществуващи проекти и да стартират нови, като стилизират и къстамизират потребителския интерфейс (UI) на приложенията, визуализират данни в тях и спазват изискванията за сигурност и достъпност.

„Виждаме и знаем какво искат разработчиците и сме убедени, че с обявените днес нови възможности и подобрения те ще могат да създават още по-интуитивен, обичан от клиентите потребителски интерфейс”, каза Лилия Месечкова, старши вицепрезидент „Софтуерно инженерство” в Progress.

С UI библиотеките Telerik и Kendo UI разработчиците могат да ускорят създаването на приложения и да ги къстамизират, ползвайки богатите на функционалности компоненти за потребителски интерфейс наготово вместо да създават нови от нулата. С Telerik те получават най-изчерпателните библиотеки за разработка с най-популярните фреймуърци като Blazor и .NET MAUI, а с Kendo UI – за JavaScript разработка с Angular, React, Vue и jQuery.

Ето и най-важните новости в продуктите на Progress, обявени днес:

Обогатена дизайн система

Разработчиците могат да оптимизират още повече процеса на дизайн и разработка на потребителски интерфейс. Към Design Documentation System са добавени нови компоненти като Editor, ListView, ListBox, MultiSelectTree, DateInput, ChipList, Window, Dialog, MultiColumnComboBox и Filter В допълнение, нови компоненти, сред които Editor, ListView, ListBox, MultiSelectTree, DateInput, ChipList, Window, Dialog, MultiColumnComboBox и Filter, има и в Progress Theme Builder – те отварят нови възможности за UI стилизиране и къстамизация.

Репортинг и визуализация на данни

Разработчиците вече разполагат с нативен Angular Report Viewer – графична библиотека, базирана на SkiaSharp, която позволява Linux деплоймент на приложения, създадени с .NET 6 и по-нови версии. Нова за Angular и подобрена за React е функционалността, подобна на Excel, за уеб приложения.

Сред новостите са и редица компоненти за визуализация на данни като Trendline, Pyramid, KendoReact OrgChart и много други видове на таблици, които могат да се използват самостоятелно или да се интегрират с други UI компоненти за уеб визуализация.

Нови компоненти за модернизация на уеб и десктоп приложения

С новия DockManager разработчиците лесно могат да мигрират приложения от десктоп към уеб в ASP.NET Core/MVC или jQuery приложения. В допълнение, Progress Telerik UI for Blazor включва нов Editor и навигационни контроли, които улесняват разработчиците при създаване на приложения и модернизиране на съществуващи такива.

Progress Telerik UI for .NET MAUI предоставя нови възможности за насрочване на срещи, подобни на Outlook и Google Calendar. Сред новите компоненти за десктоп приложения са SlideView, PipsPager, SVG control и Chat (Conversational UI).

Поддръжка за новия фреймуърк на Microsoft

Progress обяви поддръжка на най-новия „кандидат” релийз на .NET 8, така че разработчиците да се възползват от възможностите на последните технологии на Microsoft за създаване на приложения.

Компоненти, отговарящи на WCAG 2.2 и CSP

Progress подобри достъпността на компонентите си в съответствие с наскоро обявения стандарт WCAG 2.2. Telerik и Kendo UI помагат на разработчиците да създават сигурни потребителски преживявания, насочени към организации, които трябва да следват стриктни стандарти за сигурност.

Коментар