Софийският университет се сдоби с нова Лаборатория за космически науки 

Залата във Физическия факултет е оборудвана с последно поколение техника
(снимка: Софийски университет)

Напълно реновирана Лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров” бе открита към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Инициативата е безвъзмездно финансирана от компанията за наносателити и космическа инфраструктура „ЕндуроСат”.

Лабораторията включва високотехнологично оборудване и предоставя конкурентни условия за създаване на следващите космически мисии в България, а Физическият факултет на СУ затвърждава водещата си роля в обучението по аерокосмическо инженерство и комуникации.

„Идеята ни е младежите, които се обучават тук, да имат достъп до практическо образование в сферата на космическите науки и да имат на разположение най-модерните технологии в сектора. Искахме да променим начина, по който се създава една магистърска програма, особено свързана с практическото образование”, заяви Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на „ЕндуроСат”.

Държавата в лицето на българските институции трябва да бъде трамплин за бизнеса и хората, които искат да създават нещо значимо, каза на откриването Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

„Държавата и бизнесът създават една изцяло нова индустрия, която ще даде възможност на българските предприемачи да разработват приложения на световно ниво, използвайки български хардуер”, допълни министърът.

Студентите ще имат достъп до практическо образование в сферата на космическите науки (снимка: Софийски университет)

Правителството ще подкрепи програмата на „ЕндуроСат” за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации. Те ще бъдат насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик и други.

Изследване на слънчевата активност и търсене на живот във Вселената са част от космическите мисии, които „ЕндуроСат” разработва в партньорство с големи университети и организации като Калифорнийският университет – Бъркли. Компанията е водещ производител в света на наносателити.

Коментари по темата: „Софийският университет се сдоби с нова Лаборатория за космически науки ”

добавете коментар...

  1. внук на кредитни милионери

    Така се прави.

Коментар