Коя е страната с най-скъпите смартфони

Samsung Galaxy изкачва една страна на първо място по средна цена на смартфоните
(снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина вероятно смятат, че най-високата средна цена на смартфоните е в САЩ. И логиката на такова мислене е проста – там е родината на Apple, а нейните смартфони са най-скъпи и се продават най-много именно в САЩ. Всъщност картината е по-различна.

Оказва се, че една азиатска страна държи лидерството за най-висока средна цена на смартфоните. И това е родината на Samsung – Южна Корея, сочи анализ на компанията Techinsights.

Според експертите по пазарни проучвания, Южна Корея води с доста голяма разлика спрямо останалите развити пазари по показателя средна цена на смартфон. Това е вътрешен пазар за Samsung, на който продажбите на световния лидер (по брой устройства) са особено големи.

Смартфоните от семейството Galaxy заемат 65-70% от всички продажби в Южна Корея, докато Apple е на второ място със скромен дял от около 28%. Тъй като Samsung също не е евтин бранд, това обяснява защо смартфоните са най-скъпи – като средна продажна цена – именно в тази азиатска страна.

САЩ дори не са и на второ място по разглеждания показател. След Южна Корея се нарежда Япония. И това не е изненадващо – известно е, че в Страната на изгряващото слънце стандартът на живот, респ. цените на продуктите и услугите са високи.

Едва на трето място по средна продажна цена на смартфоните се позиционират САЩ, съгласно анализа на компанията Techinsights, която обаче не публикува конкретните стойности на цените.

Коментари по темата: „Коя е страната с най-скъпите смартфони”

добавете коментар...

  1. Снобизъм

    Това си е чиста проба снобизъм нищо друго.

Коментар