Три големи грешки и провали на Intel

Пат Гелсингър откровено посочи грешките и провалите на Intel
(снимка: Intel)

В последните години Intel отстъпи позиции на пазара за чипове. Компанията продължава да бъде най-големият производител на процесори за РС и сървъри, но натискът от конкурентите е много силен, а в някои перспективни ниши Intel няма осезаемо присъствие. За грешките и провалите признава самият шеф на компанията – Пат Гелсингър.

Три са големите грешки и провали на Intel – процесорите за смартфони, GPU за изкуствен интелект и бизнесът с полупроводници, става ясно от изявление на Гелсингър, на което се позовава Tom’s Hardware. Очевидно мениджърът на ИТ гиганта от САЩ не се срамува да критикува компанията си.

Шефът на Intel нарича процесорите за смартфони първия голям провал. В миналото Intel пусна платформи Atom за смартфони с Android и като цяло тези процесори бяха доста конкурентни. Но Atom чиповете така и не станаха широко разпространени, макар че имаше дори флагмани, базирани на тях.

Вярно, историята с Atom не продължи дълго. Първият смартфон с такава SoC от Intel беше пуснат през 2012 г., а последният излезе преди около 7 години – през 2016 г. Така че, Atom на практика се провали.

Гелсингър също смята, че Intel е сгрешил, като се е отказал от плановете си за създаване на графични процесори, фокусирани върху изчисленията. По-точно, той говори за линията Larrabee, която беше отменена след като Гелсингър напусна Intel през 2010 г. 

По-късно проектът се възобнови като Xeon Phi, но с много по-малко амбиции. Скоро и той беше затворен. Гелсингър отбелязва, че, ако проектът Larrabee беше продължил да се развива, впоследствие Intel нямаше да купува пет различни компании за изкуствен интелект.

Третият провал се отнася до бизнеса с полупроводници, т.е. производството на чипове по договор. Сега Intel активно го развива, опитвайки се да стане основен играч на пазара заедно с TSMC и Samsung. 

Компанията обещава, че ще овладее пет технологични процеса за четири години, но Гелсингър смята, че е трябвало да започне много по-рано. В случая обаче Intel поне работи активно в тази посока.

Коментар