От какво се страхува шефът на Toyota

Дали този 2,5-литров хибрид Toyota Sport Z изглежда скучен?
(снимка: Toyota)

Акио Тойода, изпълнителният директор на големия японски производител на автомобили Toyota, се опасява компанията да не се върне към стил от миналото, който беше определен от пазарните наблюдатели като… скучен. Мениджърът си спомня как някои нарекоха скучни дори автомобилите с премием бранда Lexus.

За разлика от типичните автомобилни шефове, Тойода не само управлява компанията, но също така има истинска страст към автомобилите. Той участва активно в състезания и лансира на пазара забавни модели като GR86, GR Corolla и GR Yaris. Дори Prius, известен със своята ефективност, сега има скорост и стил.

Тойода, внук на основателя на компанията, изигра ключова роля в трансформацията на Toyota през последното десетилетие, отбелязва Carscoops. Той обаче се страхува, че компанията може да се върне към производството на скучни коли.

Припомняйки си момента, в който му казват, че Lexus е станал скучен, Тойода подчертава решимостта си да създава по-добри коли, дори ако собствените му инженери не виждат нужда от промяна.

Акио Тойода не само управлява Toyota, но също така има истинска страст към автомобилите
(снимка: Toyota)

Тойода се спира и на въпроса за прехода към електрификация на марката Lexus. За разлика от Toyota, Lexus планира да стане изцяло електрически до 2035 г. Шефът на компанията е резервиран относно натиска за електромобили, твърдейки, че проблемите със зареждането и инфраструктурата могат да ограничат достъпа до е-моделите Lexus в някои региони.

Тойода казва още, че компанията трябва да се подготви за трудни решения предвид световните енергийни проблеми. Докато Toyota предлага глобална гама от превозни средства, Lexus може да се сблъска с ограничения в регионите, където се продават нейните автомобили.

Междувременно, днес японският автомобилен гигант представи новия модел Toyota Camry, който остана без своя 3,5-литров V6 двигател.

Коментар