ИТ годината – плаха надежда под ботуша на кризата

Изминалата 2009 година ще остане в историята като една от най-тежките за бизнеса, пък било то и в динамичен сектор като високите технологии. Тревожното усещане от края на Лято”2008 избуя през есента и придоби размерите на епидемия през цялата настояща година. А именно – спад на продажбите в потребителския и корпоративния сегмент, съпроводен с ценови войни, съкращаване на персонал и дори фалити.

Първите "лястовички"

"През първата половина на 2008-а не възникнаха реални проблеми в света на технологиите. Възможно е и второто полугодие да протече спокойно за ИТ индустрията. Но през 2009-а кризата на глобалната икономика ще застигне и технологичния сектор". Това прогнозираха в края на август анализаторите от Ovum.

И още: компаниите от сектора на високите технологии ще се сблъскат с кредитна криза и спад през 2009 година; устойчивостта на ИТ бизнеса към последствията от глобалната финансова криза няма да продължи дълго; приходите в ИТ сектора през следващата година ще намалеят, като се очаква спад от 2% за цялата индустрия.

Година и четири месеца по-късно можем да поздравим Ovum за точните прогнози.

Оптимизъм преди бурята

Повечето висши мениджъри от ИТ индустрията не очакваха спукване на хай-тек балона, както през 2000-а година, разкри проучване на DLA Piper от края на октомври. Две трети от шефовете бяха оптимисти за бъдещето на бизнеса, въпреки развихрилата се финансова криза.

Дори и Бил Гейтс успокои аудиторията на CNN, че не може да става дума за рецесия и колапс на американската икономика. Броят на иновациите и обемът на инвестициите са достатъчно високи, за да предпазят от срив икономиката, заяви основателят на Microsoft.

Чип индустрията призна за огромни проблеми

Водещите производители на полупроводникови чипове вече усещат влиянието на кризата, обяви в началото на ноември компанията за проучвания и анализи iSuppli. След банките и корпорациите, сега и потребителският сектор, най-големият консуматор на електроника, започва да свива бюджетите. Финансовата криза влияе на полупроводниковата индустрия постепенно и всеобхващащо, коментира iSuppli.

Със закъснение, но неизбежно и у нас

Случващото се на световната сцена неизбежно рефлектира и върху българския пазар. Макар и повечето компании публично да декларираха спокойствие и оптимизъм, състоянието на много от тях се влоши. Ръководители на водещи фирми за продажба на хардуер признаха, че оборотите са намалели значително в последните месеци на 2008-ма.

Банковият сектор в страната да продължи да поддържа умерена кредитна политика спрямо големите и средни ИТ компании в страната, да не утежнява прекомерно условията по отпускане на кредити и да не увеличава рисковата компонента в лихвения процент, апелира агенцията за пазарни анализи CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Край на илюзиите

Спад с 3% на харчовете за ИТ продукти и услуги през 2009 година прогнозираха анализаторите от Forrester Research в доклада си от януари. Икономическата криза, налегнала САЩ и постепенно целия свят, беше определена като основен фактор за намалелите покупки на ИТ. Втори по значимост параметър, според Forrester, са флуктуациите на валутите.

Илюзиите у някои анализатори, че ИТ секторът ще остане незасегнат от световната икономическа криза, се изпариха бързо. Бурята застигна с пълна сила Силициевата долина, като преди това обрули финансите, недвижимите имоти и автомобилния бизнес, отчете консултантската компания Challenger, Gray & Christmas в края на януари.

Няма изгледи 2009-а година да е по-добра, предупредиха анализаторите. Само обявените през януари съкращения от ИТ компании щяха да засегнат десетки хиляди души, а през второто полугодие на 2008-а индустрията вече беше загубила 187 хиляди работни места.

Към края на първото тримесечие Gartner обяви, че очаква рекорден спад на РС пазара и, че настоящата година ще бъде по-негативна от 2001-а. Пазарът може да намалее с около 11,9%, което би било най-големият спад в историята на компютърната индустрия. Досега негативният рекорд държеше 2001 година, когато РС пазарът се срина с 3,2%. За първи път ще намалеят продажбите в развиващите се страни, което е показателно за обхвата на кризата, коментира Gartner.

Оптимизацията излезе на преден план за ИТ бизнеса

В условията на криза, причинена от фактори извън контрола на ИТ компаниите, трябва да се търси оптимизация и стабилизация на бизнеса, заяви Митко Топалов, директор на един от големите дистрибутори – Асбис, на среща с дилъри. "Тази година няма да мислим за ръстове, а за оптимизация на бизнеса. Това включва не само намаляване на разходите, но и по-добър подбор на продуктовите линии”, каза Топалов и предупреди, че се възстановяват каналите за нечестен бизнес.

Междувременно, ИТ компаниите поискаха реални стъпки от политиците за насърчаване на ИТ бизнеса и развитие на информационното общество в страната, а не само програми и стратегии. По-ефективно усвояване на европейските ресурси, подобрения в образованието и строго прилагане на закона бяха исканията, поставени на дискусия между бизнеса и представители на основните политически сили, проведена в края на март.

РС пазарът ни най-слаб от три години насам

Пазарът на персонални компютри в България отбеляза най-лошия си резултат от три години насам през първото тримесечие на 2009-а, показаха данните на IDC. Слабата икономическа среда, довела до намаляване на покупателната способност на крайните потребители и бизнеса, ограничава ръста на РС пазара, отбелязаха анализаторите.

През второто тримесечие кризата се задълбочи, а бизнесът отново се обърна към вече отиващата си власт да не спира ИТ проектите. Повод за това дадоха информациите за въвеждане на тотален мораториум върху разходите за ИТ в държавната администрация. Браншовите ИКТ асоциации начело с БАИТ призоваха към разум правителството на България. В отворено писмо до тогавашния министър-председател Сергей Станишев бизнесът заяви, че подобен краен рестриктивен ход би навредил сериозно на държавата и обществото и по никакъв начин няма да подпомогне усилията за преодоляване и излизане от кризата.

Прогнозите се влошаваха

Разходите за ИТ ще намалеят с повече от очакваното, а най-силен удар понася хардуeрът, където прогнозираният спад е 16,3%, според доклад на Gartner от юли. Световните ИТ харчове ще паднат с 6% през 2009 година, спрямо предходната. В стойностно изражение пазарът беше оценен от анализаторите на 3,2 трилиона долара, докато през 2008 година е бил 3,4 трилиона. Новата прогноза на Gartner коригира предишна такава за спад от 3,8%. Причини за по-негативната оценка на пазара бяха продължаващият спад на ИТ разходите, в резултат на икономическата криза, и колебанията във валутните курсове.

Пазарът на персонални компютри в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) продължи да изпитва сериозни трудности. През второто тримесечие на годината продажбите намаляха с 10%, спрямо същия период на 2008-а, според IDC. Най-голям спад отбеляза Централна и Източна Европа, където обемът на продажбите на РС се срина с цели 40%, докато спадът в Западна Европа беше само 2,5%.

Най-сетне признаци за съживяване на пазара

Първите положителни новини за компютърния пазар дойдоха през август. Световният пазар започва постепенно да се съживява. Търсенето на настолни РС и лаптопи расте, но приходите на доставчиците продължават да падат, поради по-ниските цени, разкри анализ на Gartner. Преди половин година никой не предполагаше, че пазарът ще се възстанови толкова бързо. През август обаче вече се очаква продажбите да продължат да растат, като фактори за това ще бъдат пускането на новата операционна система Windows 7, началото на възстановяване на световната икономика и появата на много нови модели.

Кризата в ИТ индустрията може да приключи, преди още да е нанесла очакваните сериозни вреди. Нуждата от обновление на компютърния парк и появата на операционната система Windows 7 са двата основни фактора за възстановяване на пазара, обяви в началото на септември CEO-то на Intel Пол Отелини.

Кризата като чистилище за ИТ бранша

Една година криза ще изчисти ИТ бранша, заяви Юрий Йорданов, управител на TNC – най-големият дистрибутор у нас на консумативи за офис техника. "Месомелачката на кризата може да се окаже чистилище за ИТ бранша. Ще отпаднат многобройните виртуални конкуренти и безумното сваляне на цени. Пазарът ще разбере, че няма бъдеще без генериране на печалба", коментира създалата се ситуация ИТ мениджърът.

Междувременно, анализ на CBN за първото полугодие разкри, че българският ИТ пазар е в отчайващо състояние. Резултатите показват уникален спад на продажбите, съкращения на персонал и излизане на цели клиентски групи през първите шест месеца на кошмарната за бизнеса 2009 година. "Част от дистрибуторите вече работят на загуба, а сивият пазар отново идва на дневен ред", обявиха от CBN.

Заради кризата и ограниченията на разходите, налагани от нея, много фирми наеха по-малки площи на Международния технически панаир в Пловдив, съобщиха организаторите.

Златният век за ИТ бизнеса приключи

ИТ пазарът ще се възстанови и отново ще има ръст, но връщане към изходно състояние не можем да очакваме, заяви в началото на ноември CEO-то на Microsoft Стив Балмър на среща с южнокорейски бизнесмени. Разходите за информационни технологии никога вече няма да достигнат нивата от годините преди икономическата криза. Световната икономика претърпя редица промени, които се случват веднъж в живота, каза Балмър в Сеул. По-рано половината от разходите в промишлено развитите страни бяха в ИТ. Сега обаче капиталовложенията в тази област не са и няма да бъдат същите.

Коментар