Глобално партньорство отваря път към квантовата епоха

Квантовите компютри имат потенциал да разрешават проблеми, които биха отнели на най-добрите класически компютри хиляди години (снимка: Alice & Bob)

Бизнесите в България и по света ще могат да навлязат в епохата на квантовите изчисления, благодарение на глобално партньорство между компанията за дигитална инфраструктура Equinix и разработчика на квантови процесори Alice & Bob. 

Клиентите на Equinix, която оперира два центъра за данни у нас, ще се възползват от защитен достъп до най-съвременната квантова технология с помощта на дигиталните услуги Equinix Metal и Equinix Fabric, както и от квантовите стратегически услуги за бизнеса на Alice & Bob, за да усвоят потенциал от възможности, оценяван от McKinsey на милиарди долари.

Квантовите изчисления са трансформативна технология, която позволява на потребителите да изпълняват изчислително интензивни задачи като симулация, оптимизация, машинно обучение и криптография. Въпреки че все още са в начален етап на своето развитие, те имат потенциала да направят революция в различни производствени процеси, да променят разбирането ни за вселената и дори да подпомогнат забавянето на климатичните промени.

Квантовите компютри имат силата и потенциала да разрешават проблеми, които биха отнели на най-добрите класически компютри хиляди години, отбелязва Equinix. Технологията на Alice & Bob, резултат от съвременни проучвания, извършени във френски и международни лаборатории, цели да помогне на компаниите да ускорят иновациите и да се подготвят за бъдещето.

Докато съвременните квантови компютри може да страдат от грешки в изчисленията, които им пречат да изпълнят своите теоретични обещания, Alice & Bob разработва патентована технология за самокоригиращ се свръхпроводящ квантов бит – cat qubit. Тази обещаваща технология ще осигури много по-прост път към толерантни към грешки и универсални квантови изчисления с потенциал да трансформират обещанието на квантовите изчисления в търговско предимство.

„Нашата технология напуска лабораторията и навлиза в истинския свят”, заяви Тео Перонен, изпълнителен директор на Alice & Bob и подчерта, че партньорството с Equinix ще помогне на клиентите на компанията за дигитална инфраструктура да разрешат някои от най-предизвикателните проблеми в света.

Обединяването на строго защитените операции на Equinix с квантовата експертиза на Alice & Bob създава среда за иновации. Тази синергия ще позволи на компаниите да усвоят квантовите изчисления и същевременно да запазят напълно своята конфиденциалност.

Equinix е домакин и разработчик на екосистема, която трансформира начина, по който съхраняваме и изчисляваме данни, казва Здравко Николов (снимка: ruzhin / предоставена от Acta Verba)

„Alice & Bob е компания, която ще подсили нашата екосистема с услуги, базирани на квантовите изчисления. Чрез осигуряването на дигиталните услуги на Equinix, като например Equinix Metal и Equinix Fabric, всеки клиент в Platform Equinix може да достъпи и да се възползва от тези авангардни технологии”, заяви Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix България.

По неговите думи, значението на взаимосвързаността се разраства в две посоки – географско покритие и услугите, налични чрез него. Equinix е домакин и разработчик на тази екосистема, която трансформира начина, по който съхраняваме и изчисляваме данни.

Секторите, които разчитат на високоинтензивна изчислителна сила, като устойчивата енергия, химическият и фармацевтичният сектор, както и финансовите услуги ще бъдат радикално променени от технологията до 2035 г., с което се очаква потенциално да придобият стойност до 1,3 трилиона щатски долара.

Широк набор от индустрии и екосистеми, които искат да проучат потенциални примери от практиката в квантовите изчисления, сега ще могат да достъпят защитено квантовите компютри на Alice & Bob, намиращи се в центъра за данни на компанията, при поискване, чрез Equinix Metal и Equinix Fabric.

Equinix Metal са физически сървъри с висока производителност при поискване, които имат потенциал да бъдат директно интегрирани с Equinix Fabric за разгръщане на мощна инфраструктура на различни глобални локации в рамките на минути. Те позволяват на компаниите да се свържат с хиляди мрежи, доставчици на мрежови и облачни услуги, както и услуги за комуникации и сигурност – всичко от една локация.

Достъпът до тези ресурси открива множество потенциални възможности за компании, които искат да експериментират с квантовия компютър на Alice & Bob в рамките на собствената си дигитална инфраструктура, но със сигурността и лекотата, с които Equinix е известен, обобщиха от компанията.

Коментар