OpenAI се тресе, целият екип може да се влее в Microsoft

Уволнението на Сам Алтман разтърси из основи OpenAI, създателя на ChatGPT
(снимка: Sam Altman / X)

Продължават сътресенията в компанията за изкуствен интелект OpenAI, разработчик на нашумелия AI бот ChatGPT. След сензационното уволнение на главния изпълнителен директор Сам Алтман, почти всички служители са заплашили също да напуснат компанията, ако бордът не подаде оставка.

Днес повече от 600 служители на OpenAI подписаха отворено писмо, в което заплашват да напуснат компанията, освен ако бордът не подаде оставка и не върне Сам Алтман заедно със съоснователя и бивш президент Грег Брокман.

„Процесът, чрез който уволнихте Сам Алтман и отстранихте Грег Брокман от борда на директорите, застраши цялата ни работа и подкопа нашата мисия и компания. Вашето поведение ясно показа, че нямате правомощия да контролирате OpenAI”, се казва в писмото, за което съобщава Wired.

Интересното е, че сред подписалите е Иля Суцкевер, главен учен на OpenAI и член на борда, който е обвинен в координиране на “преврат” срещу Алтман.

Малко преди писмото да бъде публикувано, той публикува в X следното изявление: „Дълбоко съжалявам за участието си в действията на борда. Никога не съм имал намерение да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което сме създали заедно, и ще направя всичко възможно, за да събера отново компанията”.

Междувременно стана известно, че наследникът на Алтман като ръководител на OpenAI, Кира Мурати, е отстранена от позицията си на временен изпълнителен директор и на нейно място е назначен Емет Шиър, бившият главен изпълнителен директор на Twitch.

Почти по същото време главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че Алтман и Брокман са се присъединили към компанията, за да ръководят нов авангарден изследователски отдел за изкуствен интелект.

В писмото си служителите на OpenAI заплашват да се присъединят към Алтман. „Microsoft ни увери, че новото дъщерно дружество има позиции за всички служители на OpenAI, ако решим да се присъединим”, пишат те.

Точната причина за уволнението на Алтман остава неясна дори за мнозина в компанията. „Въпреки многобройните искания да предоставите конкретни факти за вашите твърдения, вие не сте предоставили никакви писмени доказателства”, се казва в писмото, адресирано до борда на директорите.

Писмото очертава много реалната перспектива OpenAI да загуби почти целия си персонал и Microsoft по същество да придобие компанията и нейния основен актив – хората и ноу-хауто. OpenAI има приблизително 770 служители.

Коментари по темата: „OpenAI се тресе, целият екип може да се влее в Microsoft”

добавете коментар...

  1. Ботко

    “почти всички служители са заплашили също да напуснат компанията, ако бордът не подаде оставка”
    това не са искания, а направо си е изнудване

  2. 1

    Работниците не заповядват, а поставят искания, които могат да бъдат изпълнени или не. Има лека разлика в семантиката. Борда им правото да прави каквото сметне за добре, но работниците имат същото това право.

  3. Ботко

    Независимо дали този е несправедливо уволнен или не, откога работниците заповядват на началниците, тва и при комунизма го няма. Нали са ИИ фирма, защо са им хора, да се махат или просто са намесени големи руски, американски и израелски интереси и затова е целия шум.

Коментар