Китай строи 16MW вятърни турбини в морето за 24 часа

Тази офшорна вятърна турбина с мощност 16MW беше изградена само за 24 часа
(снимка: Goldwind)

Само 24 часа бяха необходими на китайската компания Goldwind, за да инсталира вятърна турбина с мощност 16MW в крайбрежните води. Бързото инсталиране на офшорни вятърни генератори ще направи енергията им значително по-евтина.

Генераторът GWH252-16MW с диаметър на ротора 252 м и височина на 50-етажна сграда (146 м) e инсталиран за невъобразимо кратко време, благодарение на внимателното планиране и моделиране, отбелязва Electrek в публикация за китайското постижение.

Според анализатори, растежът на капацитета на вятърните турбини изпреварва развитието на инфраструктурата. В Европа рекордното инсталиране е на 15MW вятърна турбина в Дания, но тя стои на земята, а не в крайбрежните води, което е много по-лесно за реализация.

Но за Китай изграждането на 16MW офшорни вятърни турбини се превръща в рутина. Сега те пускат в експлоатация 18MW инсталации с 280-метрови ротори и се подготвят за изграждане на 22MW централа, висока колкото Айфеловата кула.

16-мегаватовата турбина, построена от Goldwind, не бие рекорди по мощност, но е най-бързо изградената подобна инсталация. И това не означава, че всичко е направено набързо и по лош начин.

Турбините GWH252-16MW вече са доказали, че работят при много тежки климатични условия. През септември тази година, по време на тайфун, офшорна инсталация на Coldwind постави световен рекорд за производство на електроенергия за ден – 384,1 MWh. Това е достатъчно, за да осигури енергия на около 170 хиляди жилища.

Коментари по темата: „Китай строи 16MW вятърни турбини в морето за 24 часа”

добавете коментар...

 1. :o)

  Исках да видя какво е измислила нечия комунистическа чугунена глава
  за 384 МЕГАВАТА ЗА ДЕН генерирана енергия от 1 турбина.

  Е прочетох, не се рециклирали материалите АХАХАХАХАХХАХАХАХ
  За колко време , другарю се рециклира УРАНЪТ?
  Искаш ли да провериш или ще се обадиш в Магадан, да питаш?

 2. Отцепник

  Комунета

 3. Пешо

  В тия вятърни турбини няма нищо еко и “грийн”, освен името.
  Материалитие, които не се рециклират, огромните разходи за проектиране, монтажни дейности и изключително скъпа поддръжка. Освен че нанасят вреда, замърсявайки също природата, допринасят за повишение цената на енергията в пъти. Но новата световна валута – въглеродните емисии, измислени от нечия болна глава трябва да бутат света в това светло бъдеще.

Коментар