Нова функция на iPhone е опасна за децата, според полицията

Новост в платформата iOS на Apple крие известен риск за децата с iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската полиция съветва родителите да деактивират нова функция на iPhone на смартфоните на децата си. Става въпрос за функцията NameDrop, която улеснява прехвърлянето на информация за контакт.

Apple активира NameDrop по подразбиране в актуализацията на iOS 17.1. Най-вероятно функцията вече е активна на повечето съвременни iPhone устройства.

Но полицията в Мидълтън и няколко други региона на Съединените щати започна да предупреждава родителите за опасността от тази функция и ги съветва да деактивират NameDrop на айфоните на децата си, съобщи Phone Arena.

Същността на NameDrop e, че дава възможност за бързо прехвърляне на информация за контакт на близък iPhone или смарт часовник Apple Watch. Полицията вижда в това опасност, тъй като детето може да даде на нападателите своя телефонен номер, имейл адрес и име.

За да предпази децата от непознати, които искат да обменят информация с тях, полицията съветва родителите да деактивират NameDrop. Това може да стане в настройките в секцията AirDrop.

Някои родители признават в социалните мрежи, че наистина не са знаели за новата функция, въпреки че са инсталирали актуализацията за смартфоните на децата си.

Коментар