Microsoft разкри революционен AI модел Phi-2

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела представи Phi-2 на Ignite
(снимка: Microsoft)

Усъвършенстван AI модел Phi-2 с 2,7 милиарда параметъра разработи Microsoft. Моделът демонстрира отлични резултати в широк набор от тестове, включително разбиране на език, решаване на математически задачи, програмиране и обработка на информация, съобщи компанията.

Phi-2 е способен да конкурира и често да превъзхожда AI модели до 25 пъти по-големи от неговия размер. Новият продукт вече е достъпен чрез Microsoft Azure AI Studio за изследователи и разработчици, които искат да интегрират усъвършенстван AI в своите приложения.

Отличителна черта на този модел е, че той се обучава върху данни, които отговарят на качеството на образователното ниво. Това означава, че данните за обучение са внимателно подбрани и структурирани, което допринася за точността и ефективността на обучението.

Подобен подход позволява на Phi-2 по-ефективно да прехвърля знания и интерпретации, научени от други модели, подобрявайки своите способности в областта на разбирането на езика, логическото мислене и обработката на информация.

Phi-2 оборва традиционното разбиране за връзката между размера и силата на езиковите модели. Този нов модел е сравним с големи AI модели като 7B Mistral на Mistral AI, 13B Llama 2 на Meta и 70B Llama-2. Особено внимание заслужава способността на Phi-2 да превъзхожда дори Gemini Nano на Google, моделът с най-висока производителност в серията Gemini, предназначен да работи на мобилни устройства.

Всичко това подчертава потенциала на Phi-2 в областта на мобилните технологии, осигурявайки автоматично обобщаване на текст, усъвършенствана корекция и корекция на граматиката и контекстно интелигентно отговаряне.

Експертите на Microsoft изтъкват, че високата производителност на модела Phi-2 е постигната без използване на методи за обучение с подсилване, базирани на човешка обратна връзка, или методи за настройка на инструкции. Това позволява на Phi-2 ефективно да минимизира пристрастията и да намали риска от токсичен резултат, което го прави един от най-безопасните и най-етичните модели в областта на изкуствения интелект.

Phi-2 е част от серията малки езикови модели (SLM) на Microsoft. Първият модел от тази серия, Phi-1 с 1,3 милиарда параметри, беше пуснат по-рано тази година и насочен към програмиране на задачи в Python. През септември компанията представи Phi-1.5 с подобен брой параметри, но обучен на нови данни, включително синтетични текстове, създадени с помощта на програмиране на естествен език.

Phi-2 отваря нова глава в машинното обучение, където качеството и ефективността на обучението стават ключови фактори. AI моделът не само демонстрира значителния напредък на Microsoft в тази област, но също така разкрива нови възможности за разработчици и изследователи по целия свят, отваряйки вратата към по-интелигентни и по-безопасни технологии на бъдещето.

Коментари по темата: „Microsoft разкри революционен AI модел Phi-2”

добавете коментар...

  1. Българин

    Няма ли да им мине вече модата на генеративните езикови модели…

  2. Пракаш от Бенгалуру

    Как само Сашето подражава на Джобс в стойката, маниери, стил на обличане, навити ръкави, замислен надолу поглед. Липсват някои подробности, но не може всички да са от оргиналната Силициевата долина.

Коментар