Коалиция CODE ще развива отвореното цифрово пространство на ЕС

Нова инициатива ще стимулира иновациите на европейския континент
(снимка: CC0 Public Domain)

Едни от най-големите ИТ компании в света създадоха коалиция CODE, която ще се посвети на развитието на отвореното цифрово пространство в рамките на Европейския съюз.

В отговор на засиленото регулиране на информационните технологии в ЕС, ключови играчи в дигиталната индустрия, включително Google, Meta, Qualcomm и 7 други технологични компании, се събраха, за да формират Коалицията за отворени цифрови екосистеми (CODE). Инициативата има за цел да развие отворени цифрови екосистеми, които ще стимулират растежа и иновациите на европейския континент.

CODE възнамерява да работи в тясно сътрудничество с академичните среди, политиците и компаниите, за да постигне цифрова отвореност в ЕС, съобщи Ройтерс. Особено внимание е отделено на прилагането на Закона за цифровите пазари (DMA) и развитието на бъдещата регулаторна рамка на ЕС в тази област.

DMA изисква от технологичните гиганти да гарантират, че техните услуги са съвместими с решения на трети страни и позволяват на бизнес потребителите да извършват търговия между различните платформи.

В допълнение към Google, Meta и Qualcomm коалицията включва известни имена като Honor, Lenovo, Lynx, Motorola, Nothing, Opera и Wire. Разнообразието от участници подчертава всеобхватния и международен характер на тази инициатива.

Стан Ларок, основател на Lynx, заяви, че ключът към иновациите и повишената конкурентоспособност в Европа е отвореността. През последните месеци е имало много дискусии за това какво е „добро” в цифровите екосистеми и какво ще стимулира иновациите.

Инициативата CODE отваря нова глава в развитието на дигиталното пространство на европейския континент. Това обединение на технологични гиганти може да окаже значително влияние върху бъдещето на цифровата индустрия в ЕС. Подобни усилия за откритост и сътрудничество не само насърчават иновациите, но също така могат да предотвратят по-строгото регулиране в бъдеще.

Коментар