10 Gbps интернет от космоса? Да, възможно е

Китай експериментира с 10 Gbps комуникации в открития космос
(снимка: IT Home)

За напредък в космическите комуникации съобщи изпълнителният вицепрезидент на компанията Nationstar Aerospace – д-р Чжао Хунцзе в интервю за китайска телевизия. По неговите думи, Китай е внедрил свръхвисокоскоростни лазерни комуникации в открития космос.

„Отнема ни по-малко от 1 секунда, за да завършим предаването на 1GB филм от Земята до китайската космическа станция”, разказа мениджърът, цитиран от IT Home. В бъдеще скоростта може да се увеличи 10 пъти и да достигне 100 Gbps, допълни той.

Миналия юни Китайската академия на науките направи пробив в областта на лазерните високоскоростни комуникации. Учените изстреляха спътника Jilin-1, с който беше установена комуникация със скорост 10 Gbps от наземна станция.

Според анализатори, космическите комуникации са следващата голяма арена, на която ще се конкурират развитите икономики. Засега САЩ изглежда са крачка пред останалите с частни проекти като Starlink на SpaceX, но конкурентите в лицето най-вече на Китай подготвят собствени алтернативи.

Коментар