Първи стъпки за регулиране на космическата индустрия

САЩ изготви закон за комерсиалните космически услуги, които стават все по-многобройни (снимка: CC0 Public Domain)

Крайно време е бъде създадена и въведена регулаторна рамка за новите търговски космически дейности – процъфтяваща индустрия, която се очаква да нарасне експоненциално през следващите няколко години. Този път водеща роля, изглежда, ще има Белият дом.

Националният космически съвет на Белия дом предложи на Конгреса Закон за разрешаване и надзор на новите космически дейности в частния сектор. Законодателното предложение ще раздели регулаторните правомощия относно космическите дейности в частния сектор, които не са регулирани от съществуващите системи, между няколко министерства – на транспорта, на търговията, на отбраната. Вицепрезидентът Камала Харис обяви Рамката за разрешение и надзор на новите космически дейности на САЩ като съпътстващо действие към законодателното предложение.

САЩ изпреварват ЕС

По света има множество космически агенции, като повечето правила са установени в глобален мащаб и възприети от всички регулатори – много преди резкия скок в търговската космическа дейност в последно време.

Сега обаче, когато постоянно се тестват и пускат в експлоатация нови и нови космически услуги и дейности, несигурността по отношение на регулирането на тези дейности ще може „да се отрази негативно както на доверието на инвеститорите, така и на космическата безопасност“, предупредиха експерти. Изглежда, че по отношение на регулирането на новите космически услуги САЩ ще изпревари ЕС, лидер в много други сфери на съвременното технологично законодателство.

„Предложението, без да смущава съществуващите органи, ще създаде регулаторна рамка, предназначена да обхваща очакваните нови технологии, като същевременно осигурява гъвкавост за реагиране на тези, които все още не можем да си представим днес“, каза Ричард Далбело, директор на офиса за космическа търговия към Националната океанска и атмосферна асоциация в САЩ.

Предложеният текст предоставя по-голяма яснота по отношение на това кой е отговорен за разрешаването и надзора на нови и възникващи търговски космически дейности в рамките на индустрията, като почистване на орбиталните отломки, производство на космически бази, комерсиални космически полети с пътници и възстановяване и използване на космически ресурси, обясни Пам Мелрой, заместник-администратор на НАСА. Агенцията е един от партньорите, участвали в разработването на новата норма.

Ролята на НАСА

„Това предложение дава на индустрията ясна посока за предоставяне на орбитални услуги, като същевременно защитава срещу намеса в собствените мисии и интереси на правителството, и едновременно с това гарантира, че космосът продължава да бъде безопасно пространство за всички оператори“, коментира Мелрой.

НАСА все повече разчита на комерсиалната космическа индустрия за своите мисии. По същество частната космическа индустрия бе подпомогната от НАСА, каза Мелрой. В резултат на това комерсиалната космическа индустрия „повиши конкуренцията, намали разходите и ускори иновациите на пазара“. В тази светлина намесата на НАСА в регулациите е съвсем естествен и закономерен ход.

Министерството на транспорта и Федералната авиационна администрация също подкрепят предложението на Белия дом, каза Кевин Коулман, асоцииран администратор на администрацията. По думите му, предложеният нормативен текст осигурява „надзор на здравия разум“ и налага минимални регулаторни тежести върху частния сектор на САЩ в космоса.

Коментар