GPS навигация срещу авто-кошмара в Париж

Услуга, която стартира следващия месец, може да успокои нервите на стресираните парижки шофьори. Тя ще им помага да намерят най-близкото свободно за паркиране място. Това става с мобилен телефон или устройство за навигация с GPS.

Системата ще наблюдава около 120 паркинга в Париж, съобщава nytimes.com. В нейното изграждане участват осем компании: двата водещи френски мобилни оператора Orange и SFR; Canal TP, Navx и V-Trafic, които са специализирани в навигационен софтуер; консултантските фирми Setec и Carte Blanche Conseil и групата от компании “Нови технологии за гражданите”, която предоставя пътнически услуги.

Паркингите, обхванати от системата, са свързани чрез Интернет към централен сървър. При промяна в състоянието на всеки от тях – отворен или затворен, пълен или със свободни места, към сървъра се изпраща съобщение, което пък се препраща към доставчиците на услугата.

Абонатите на Orange ще могат да използват безплатно базата данни за паркоместата през портала Orange World от всеки съвместим мобилен телефон. Единствената такса е за сваляне на данните. Orange може да открие приблизителното местоположение на абоната по клетката, към която в момента го обслужва или пък той просто да въведе адреса.

Услугата на Navx е съвместима с около половината от всички персонални навигационни устройства на пазара. Компанията рекламира и една услуга, която съобщава на шофьорите за местата, на които има монтирани радари. Тя има планове да разшири системата извън границите на Франция. Проектът за Германия е за февруари и ще включва 800 паркинга в цялата страна.

Подобни системи функционират и в Съединените щати. Компанията SpotScout работи по създаване на виртуален пазар за паркоместа в гъсто населени градове като Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Според изпълнителния й директор, има заявки и от Европа и Азия.

Коментар