Компактни CAMM2 модули идват да заменят DIMM RAM

В настолните компютри има достатъчно място за DRAM, но въпреки това по-компактните CAMM модули памет може да навлязат и в тях (снимка: CC0 Public Domain)

Време ли е да кажем сбогом на DIMM RAM паметите? Компактните CAMM2 модули ще се появят в настолни компютри и не e изключено да изместят от пазара широко разпространените DIMM модули.

Компактните CAMM RAM модули, които принципно са предназначени да заменят обичайните SO-DIMM в лаптопите, ще се появят и в настолните компютри. Според JEDEC и документа, описващ CAMM2, стандартът е насочен и към настолни компютри.

Форматът CAMM2 предполага използване не само на LPDDR5X памет, но и на обикновена DDR5. Не е много ясно защо настолните компютри, където обикновено няма проблеми със свободното място на дънната платка, се нуждаят от по-компактни RAM модули.

Освен това, за да бъде приет стандартът, производителите трябва да го поддържат, което повдига въпроси за практическата му реализация. Много вероятно е в близко бъдеще, след като бъдат решени технологичните предизвикателства, да видим първите такива дънни платки.

Коментар