МВФ: изкуственият интелект ще засегне до 40% от работните места

В повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши глобалното неравенство
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото развитие на системите с изкуствен интелект ще окаже по-голямо влияние върху високоразвитите икономики в света, отколкото върху страните с растящи икономики и ниски доходи на глава от населението, смята управляващият директор на МВФ – Кристалина Георгиева.

„В повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши глобалното неравенство и това е тревожна тенденция, която регулаторите не трябва да пренебрегват, за да попречат на технологията да увеличи социалното напрежение”, коментира ръководителят на Международния валутен фонд в корпоративния блог.

Изкуственият интелект, според МВФ, ще засегне почти 40% от работните места по света. Неравенството в доходите, причинено от изкуствения интелект, до голяма степен ще зависи от степента, в която технологията влияе върху моделите на работа на високоплатените професионалисти.

От друга страна, въвеждането на AI ще ускори оборота на капитала за инвеститорите, а това само ще влоши финансовото неравенство. Държавите трябва да осигурят социални гаранции за служителите, чиито дейности са най-засегнати от разпространението на изкуствения интелект, както и да осигурят преквалификация на специалисти в най-уязвимите отрасли, смята МВФ.

Според прогнозите на фонда, най-вероятният сценарий е съжителстване на изкуствения интелект и човешкия труд, но пълното изместване на последния изглежда съмнително.

В страни с развити икономики изкуственият интелект може да засегне до 60% от работните места; в страни с развиващи се икономики и предимно бедно население този ефект ще бъде много по-слабо изразен.

Властите в различни страни вече обмислят създаване на правни актове, регулиращи развитието и разпространението на системи с изкуствен интелект. Законопроекти в тази посока се разработват в страните от Европейския съюз, а в САЩ се формират условия за това.

Коментар