Разработката на Linux ядрото се бави заради… лошо време

Обновяването на Linux ядрото беше засегнато от неблагоприятни метеорологични условия (снимка: CC0 Public Domain)

Разработката на Linux ядрото версия 6.8 не върви по график. Създателят на ядрото Линус Торвалдс отложи за неопределено време отварянето на така наречения прозорец за сливане за ядрото на Linux версия 6.8, поради липса на достъп до интернет.

Решението на ръководителя на проекта за ядрото на Linux е свързано с неблагоприятните метеорологични условия в Портланд (Орегон, САЩ), откъдето Торвалдс дистанционно управлява разработката на ядрото на най-популярната операционна система с отворен код, съобщи The Register.

В резултат на това датата на пускане на следващото издание на Linux ядрото най-вероятно ще бъде изместена за по-късна дата. В случая забавянето ще бъде второ по ред за ядрото Linux 6.8, което е в процес на разработка.

Второ отлагане

Отварянето на прозореца за сливане за версия 6.8 на ядрото трябваше да бъде отложено и по-рано, тъй като пускането на окончателния кандидат за версия 6.7, а след това и на финалната версия, съвпаднаха с традиционните зимни празници – когато много разработчици на ядрото са заети с личните си и семейни дела и са недостъпни за продължителен период от време.

Пускането на ядрото Linux 6.7 се състоя на 8 януари 2024 г. Сред най-забележителните нововъведения на версията е краят на поддръжката за архитектурата IA-64 (процесори Intel Itanium) и включването на файловата система Bcachefs.

Пускането на ядрото Linux 6.8, както се очакваше по-рано, трябва да се състои през първото тримесечие на 2024 г.

Какво е прозорец за сливане

Прозорецът за сливане (Merge Window) е периодът, през който промените във функционалността на Linux се приемат от главния клон на ядрото. Обикновено отварянето на прозореца за сливане бележи началото на следващата итерация на цикъла на разработка на ядрото и се случва две седмици след пускането на предишната му стабилна версия.

Прозорецът се затваря с пускането на първия кандидат за издание на следващата версия на ядрото. От този момент до пускането на пазара разработчиците работят върху стабилизирането на ядрото, което включва премахване на грешки без добавяне на нова функционалност.

Решенията за отваряне и затваряне на прозореца за сливане, както и за пускането на кандидати и версии се вземат лично от Линус Торвалдс.

Капризите на природата

Жителите на Портланд и околните райони се сблъскаха с ниски температури и силни ветрове, които оставиха десетки хиляди без електричество и комуникации, включително Торвалдс.

В събота, 13 януари 2024 г., в бюлетина за разработка на ядрото, програмистът съобщи, че температурата на въздуха в Портланд и околността е паднала до -10 градуса по Целзий и са настъпили масови прекъсвания на захранването. По думите му, общо около 100 хиляди души са останали без ток.

Линус Торвалдс не очаква бързо възстановяване на енергийната инфраструктура в неговия район и допуска, че относително дълго ще отсъства като главен разработчик на Linux.

„Надявам се, че греша, но преди няколко години възстановяването на електрозахранването, което беше прекъснато от паднали дървета, отне повече от седмица”, споделя Торвалдс, цитиран от The Register.

Националната метеорологична служба на САЩ в събота предупреди жителите на Портланд за задаваща се снежна буря със силни ветрове и валежи, както и за падащи температури. Синоптиците прогнозираха ветрове с мощни пориви до 133 км/ч.

Местни медии съобщиха, че дебелината на снежната покривка е достигнала 10-13 см, както и за задръствания, прекъсвания на обществения транспорт и няколко случая на смърт на жители в района от студа. Общо 150 хиляди души загубиха достъп до електричество и други блага на цивилизацията.

Коментари по темата: „Разработката на Linux ядрото се бави заради… лошо време”

добавете коментар...

  1. NDM

    Дано не си прав, Чобанина…

  2. Чобанина

    Скоро ще се оттегли и МС ще налазят още повече линукс.

  3. aze

    taka e na vsqkade

Коментар