Колко „зелена” е вятърната енергия – къде отиват перките на турбините?

Индустрията все още не е намерила екологичен начин за утилизация на перките от вятърните турбини (снимка: CC0 Public Domain)

Лопатките на генераторите на вятърни турбини, които вече са излезли от употреба, се превръщат в поредния боклук, замърсяващ планетата. Оказва се, че не е икономически изгодно да се рециклират перките, в които фибростъклото е около 70-80%.

След като се повредят, те просто се поставят в огромна дупка и се заравят. Например, в едно от гробищата за вятърни перки, разположено в САЩ, близо до град Каспър, щата Уайоминг, са заровени повече от 900 лопатки. И още около 8000 ще станат неизползваеми и погребани по този начин през следващите няколко години.

Човечеството все още не е измислило начин за рециклиране на лопатките от вятърните турбини. Но дори и сегашните методи за съхранение изискват значителни разходи. След демонтирането, всяка лопатка трябва да се разреже на 3 части, за да може да се транспортира. Освен това се използват много инструменти за рязане, тъй като фибростъклото, използвано в производството на перките, е изключително здраво.

За това, че Каспър съхранява перките на своя територия, правителството на САЩ плаща повече от 675 хиляди долара годишно на градската администрация. Тези пари се използват за изграждане и поддържане на местата за съхранение. Но дори и при тази цена, изхвърлянето на перките се счита по-изгодно от инвестирането в технологии за рециклиране на фибростъкло.

Между другото, експлоатационният живот на лопатките е 20-25 години. След това те трябва да се сменят, тъй като се износват и стават по-малко ефективни. С всяко ново поколение лопатките стават по-аеродинамични. А старите се изпращат на сметището.

Единственият начин за рециклиране на лопатките сега се вижда в строителството. Учените се опитват да намерят метод за обработка на фибростъклото, което съставлява 70-80% от перката (останалите 20-30% са свързващи смоли). Но тъй като все още не е намерен ефективен метод за рециклиране, се създадат депа за заравяне на лопатките в земята.

И това е само малка част от фактите, които не знаем за зелената енергия. Оказва се, че първоначално производството на вятърни турбини изисква огромно количество ресурси и енергия. И след края на жизнения им цикъл, е необходимо да се организират депа за отпадъци от „зелената енергия”. От икономическа гледна точка това със сигурност е от полза. Но що се отнася до смисъла на „зелената” енергия, отдавна се води дебат дали вятърната енергия е наистина екологична.

Между другото, същото важи и за електрическите автомобили. Огромно количество ресурси и енергия се изразходват за производството на батерии, които след изразходването им трябва да бъдат изхвърлени. В момента има два метода за изхвърляне, които всъщност не са никак екологични:

  1. Пирометалургия – изгаряне на органични материали и пластмаси с последващо извличане на ценни материали. В този случай значителна част от масата на батерията, включително металите, се губи – те просто се изгарят.
  2. Хидрометалургия – извличане на ценни материали чрез накисване в алкален разтвор. Този метод е по-енергоемък. И също не е идеален. Друга трудност при него е, че батерията трябва да бъде напълно заредена и почистена от пластмасови елементи.

Като цяло човечеството вече знае как да използва зелените източници. Но методът за добиването им, а след това и методите за утилизация, все още не са „зелени”. Така че, преди да повярвате в „зелеността” на даден продукт или услуга, трябва внимателно да помислите дали това наистина е вярно.

Коментари по темата: „Колко „зелена” е вятърната енергия – къде отиват перките на турбините?”

добавете коментар...

  1. Фофу

    mhm 09/02/2024 19:24 Все пак да кажа, че аз съм за ВЕИ. С изключение на ветърната. Соларките са ми най-любими. Не само тези дето правят ток а такива дето директно греят бойлерите. Мен и това лято не ме огря, но имам мерак за едни слънчеви колектори с тръби вкарани в стъклени тръби. Хващат топлината на слънцето, но изолират външно ако е хладно. Имам познати дето казват, че от март до октомври им топли бойлера.

    Напълно съм съгласен, за ядрената. Ние се радваме на печалбите докато изкарва ток. Но не смятаме отчисленията който идват после за безопасен демонтаж и погребване.

  2. mhm

    А ядрените отпадъци какво ги правим? Същото и излиза в пъти по-скъпо. За тока от кюмюра няма какво да се говори – супер скъп и супер замърсяващ. Ел. енергията от перки и солари е най-чиста и най-евтина, в комбинация с павец-и + други видове батерии, тока ще е супер евтин.

  3. Фофу

    Ветърната енергия е ветърна и дискредитира цялата идея за ВЕИ.

Коментар