Е-правителството ще ни спасява от безработицата

Електронното правителство е един от националните инфраструктурни проекти, които ще помогнат за справянето с безработицата в страната и произтичащите от нея социални и икономически проблеми.

Кабинетът трябва да даде ход на този и други подобни крупни проекти час по-скоро, за да се справи с нарастващата безработица, призова Българска стопанска камара тази сутрин по време на пресконференция по повод започването на проект за информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони.

Към декември 2009 година безработицата у нас се изчислява на 9,13 процента. Тя обещава да достигне 13,7% през 2010 г. 338 хиляди души нямат заетост, а отделно от това над 185 хиляди са обезкуражени, посочиха от БСК.

Е-правителството е един от няколко широкомащабни инфраструктурни проекта, които ще спомогнат за увеличаването на заетостта. Сред тях са още: национален проект за саниране на обществени и жилищни сгради; модернизация на навигацията по българския сектор по р. Дунав; Дунав мост 3 и 4; магистралите „Струма“, „Хемус“, „Черно море“, „Русе – Стара Загора – Кърджали“; газопровод Турция-България; транспортни тунели при Шипка, Петрохан, Троян-Кърнаре; национален проект за ускорена газификация и др.

Практически в края на 2020 година всеки пети ще бъде безработен затова е важно такива инфраструктурни проекти да започнат час по-скоро, призоваха от БСК. Те ще абсорбират свободната маса безработни, ще създадат допълнителен стимул за развитието на икономиката и ще помогнат за решаване на проблема с лошите кредити на хората.

Кабинетът да покани екипите, изградили е-правителство в Естония, и да вземе тяхното ноу-хау, а не да да не разчита на родни държавни фирми, които досега нищо не направиха, призова председателят на БСК Божидар Данев. Да направим най-сетне електронното правителство и да елиминираме корупцията, прикани той и подчерта, че „от 10 години говорим за е-правителство и похарчихме милиони левове“ – но без осезаем резултат.

Коментар