Нов проблем с актуализация на Windows 11: унищожава данни

Почти всички актуализации на Windows причиняват известни щети и Microsoft трябва спешно да подготвя кръпки за възникналите проблемите (снимка: CC0 Public Domain)

Поредна актуализация на Windows 11 въвежда недокументирана функция, която изтрива потребителски данни от компютъра при опит за връщане към предишна версия на операционната система. Тоест, ако инсталирате тази актуализация и след това се откажете от нея, може да загубите важни документи. Microsoft призна за проблема.

Според официално изявление на Microsoft в социалната мрежа X, в Windows 11 има вграден механизъм за изтриване на потребителска информация, когато се опитате да преминете към по-ранна версия на системата. Проблемът се отнася до компилация 26052 – ако актуализирате Windows 11 до тази версия, никога не трябва да се връщате назад, без първо да запазите цялата важна информация на отделен носител.

Някои потребители вече са се сблъскали със загуба на данни, преди Microsoft да публикува изявление по въпроса. Проблемът се дължи на факта, че самата компилация 26052 е много „сурова” и поврежда компоненти в Windows 11. Това не е нещо непознато – почти всички актуализации на Windows причиняват известни щети и Microsoft трябва спешно да подготвя кръпки за възникналите проблеми.

Потребителите отдавна са свикнали с факта, че нова актуализация за Windows означава не само нови функции, но и нови проблеми. Все пак при компилация 26052 повечето потребителите няма от какво да се страхуват – тя е достъпна само за участници в бета програмата Windows Insider.

Нови проблеми и възможности

Поредната версия на Microsoft има много деструктивни възможности. На първо място, унищожава приложението Настройки (Settings) – някои секции в него спират да работят правилно.

Потребители установяват също, че инсталирането на новата версия на Windows 11 води до провал на много видео игри. Системата ги прекъсва само визуално – при стартиране на игри, екранът светва зелено.

Поточното съдържание в тази компилация също престава да се показва правилно, макар и не във всички програми, а само в изтеглените от Microsoft Store. Възможно е с течение на времето да бъдат открити още повече грешки в компилацията.

Microsoft пусна актуализация 26052 преди десетина дни, на 8 февруари 2024 г. Това е една от първите версии на бъдещата глобална актуализация, която се очаква след около шест месеца и засега е известна като 24H2, отбелязва тематичният портал Neowin.

Сглобката има наистина интересни функции, много от които Microsoft премълчаха. Една от тях е „Speak to me” и ще даде възможност на потребителя да направи цифрово копие на гласа си, така че в бъдеще Windows 11 да озвучава с него текстове.

В интернет вече се появиха инструкции стъпка по стъпка за активиране на Speak to me и други скрити функции на build 26052. Те включват опцията Super Resolution, базирана на изкуствен интелект, която е необходима за по-гладко възпроизвеждане на игри с повишена детайлност. Обявените функции включват актуализиран редактор на регистъра и поддръжка на Sudo команди, като в Linux.

Ограничения за старите компютри

Актуализацията 24H2 няма да може да се използва на много от старите компютри. Microsoft ще вгради в нея задължителна поддръжка за инструкцията на процесора POPCNT, която не е налична за процесори на 15 или повече години. Дори в build 26052 има забрана за инсталиране на стари компютри, но тя все още може да бъде заобиколена.

В по-новата актуализация 26058 Microsoft добави друг блок директно към инсталационното меню и все още не е възможно той да бъде заобиколен. Ако системата установи липса на поддръжка на POPCNT, процесът на инсталиране на актуализацията се прекъсва със съответното съобщение на екрана.

Това се прави и с цел собствениците на стари компютри да си купят нов хардуер, който все още се поддържа от Windows 11. Можете да спестите пари, като продължите да използвате Windows 11 23H2 или да преминете на друга платформа като някоя от Linux дистрибуциите, macOS на Apple или Chrome OS Flex, която Google лансира като алтернатива.

Коментар