Японците си искат обратно затворените АЕЦ

Преобладаващата част от японците искат рестартиране на ядрената енергетика
(снимка: CC0 Public Domain)

Анкета сред хората в Япония показва, че повечето участници в проучването искат правителството да рестартира затворените атомни електроцентрали след аварията във Фукушима.

Близо 13 години след аварията в атомната електроцентрала във Фукушима, ново проучване на общественото мнение показва, че подкрепата за включването на неработещите атомни електроцентрали нараства. Според онлайн анкета на японската медия Asahi Shimbun, 50 процента от респондентите подкрепят повторното отваряне на централите, докато 35 процента са против.

За втора поредна година мнозинството от анкетираните японци се обявяват за рестартиране на атомните електроцентрали. Проучването се провежда ежегодно от 2013 г. насам след бедствието в атомната електроцентрала на Tokyo Electric Power Co. във Фукушима, причинено от цунами след земетресението в Източна Япония през 2011 г.

Преди това във всяка от анкетите приблизително 30 процента от японците подкрепяха рестартирането на ядрените централи, докато 50 до 60 процента оставаха против.

Мнозинството от мъжете, 64 процента, подкрепят рестартирането на централите. За разлика от тях, 42 процента от жените са против, спрямо 36 процента за рестартирането. По възрастови групи подкрепата е най-висока сред хората на възраст от 18 до 29 години – 73 процента.

При по-възрастните хора това съотношение намалява. Позицията за забрана на експлоатацията на атомни електроцентрали е най-висока сред хората на 70 и повече години – 50 процента.

Коментар