Ерата на евтините сгъваеми смартфони идва с Liberto Flip

Сгъваемият екран има диагонал от 6,9 инча и висока резолюция от 2790х1188 пиксела
(снимка: CC0 Public Domain)

Гъвкавите, сгъваеми смартфони са една от перспективните ниши за производителите, която разкрива възможности за по-големи печалби, предвид високите цени на подобни устройства. Но ето, че на пазара излезе бюджетен сгъваем смартфон от доста популярен бранд, което предвещава скорошно „масовизиране” на устройствата от тази категория и разместване на статуквото на пазара. Гъвкавите смартфони едва ли ще останат привилегия само за платежоспособните потребители на избрани марки.

Китайският производител ZTE създаде смартфон тип мида във формат Samsung Galaxy Flip. Сега това е най-достъпният смартфон с гъвкав екран в света – струва около $420, докато най-близкият конкурент е значително по-скъп. Към момента смартфонът на ZTE ще може да се купи само в една страна в света и това не е Китай, а Япония, но с времето моделът или негови модификации вероятно ще се появят и на други пазари.

Все още се случват чудеса

ZTE, един от най-големите производители на оборудване за клетъчни мрежи в света и основен доставчик на мобилни устройства, обяви смартфона Libero Flip с гъвкав дисплей. Според портала GizmoChina, той е направен във форм-фактор на вертикална мида, което го прави пряк конкурент на Motorola Razr, Samsung Galaxy Flip, Tecno Phantom V Flip и други подобни устройства.

Но с идентичен формат на тялото, новият ZTE се различава от най-близките си конкуренти по това, на което много потребители ще обърнат внимание на първо място – цената. Моделът струва около $420, или почти с 50% по-малко от Tecno Phantom V Flip с 256 GB вътрешна памет и два пъти по-евтино от Samsung Galaxy Z Flip 5 с 512 GB памет. Предлага се в три цвята – син, бял и златен.

Първоначално ZTE възнамерява да продава Libero Flip само в една страна – Япония. Моделът ще се появи на местния пазар на 29 февруари 2024 г. в единствена конфигурация със 128 GB вътрешна памет и 6 GB RAM.

Liberto Flip e направен във вид на мида, със сгъваем основен екран и допълнителен външен дисплей
(снимка: CC0 Public Domain)

Средно ниво, но нужно ли е повече?

ZTE не позиционира новия си продукт като флагман. Libero Flip е модел от средно ниво, който разчита на 4-нм процесор Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1. Излязъл през май 2022 г., чипът постига 663 хиляди точки в AnTuTu 10 и почти 2800 точки в GeekBench 6 при многоядрен режим. Това е възможно, благодарение на графиката Adreno 644 с честота 0,66 GHz и шест ядра в три клъстера: едно Cortex-A710 на 2,4 GHz, три Cortex-A710 на 2,36 GHz и четири Cortex-A710 A510 с честота от 1,8 GHz.

Гъвкавият екран на смартфона ZTE Libero Flip е с диагонал от 6,9 инча и висока резолюция от 2790х1188 пиксела. За тези, които не искат да отварят смартфона си всеки път, за да взаимодействат с него, разработчиците са предвидили допълнителен външен 1,43-инчов кръгъл екран с цял списък от възможности.

Този екран може да се използва като високотехнологично огледало за правене на селфита с основната камера. Може също така да показва данни за обаждания и съобщения, информация за времето, менюта за управление на плейъра и дори проследяване на стъпки.

Основната камера на смартфона Libero Flip, разположена до външния дисплей, представлява масив от 50-мегапикселов модул и допълнителен 2MP сензор за дълбочина. Последният е необходим за замъгляване на фона при портретни снимки. В екрана на смартфона е вградена 16-мегапикселова камера за селфита.

Допълнителният външен екран е кръгъл, с цял списък от възможности
(снимка: CC0 Public Domain)

В отворено състояние дебелината на новия смартфон на ZTE е само 7,3 мм, а в затворено – 15,5 мм. Устройството тежи 214 грама заедно с батерията от 4310 mAh, която според производителя може да се зареди до 100% за 73 минути. Libero Flip обаче не поддържа истинско бързо зареждане – само 33 вата, стандартно според съвременните критерии, с технологии Quick Charge 4+ и Power Delivery 3.0.

Телефонът има вграден скенер за пръстови отпечатъци (в бутона за включване, а не в екрана), както и модули Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, заедно с NFC чип, използван най-често за безконтактно плащане. Производителят обещава защита срещу влага и прах по стандарта IP42.

Първият от ново, бюджетно поколение сгъваеми смартфони

ZTE Libero Flip вероятно е само първият представител на ново поколение достъпни смартфони с гъвкав дисплей. В края на януари 2024 г. Samsung, който е пионер на този пазар, обяви, че подготвя по-евтина версия на своя Galaxy Fold и тъй като всички останали доставчици в една или друга степен подражават на корейския бранд, когато създават своите гъвкави мобилни телефони , можем да очакваме бум на евтини сгъваеми смартфони, които доскоро струваха над $1000.

Коментар