Япония замисля оптична мрежа за военни дронове

Дроновете могат да станат още по-ефективни с безжични оптични мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Японските военни се интересуват от възможността за използване на безжични оптични мрежи за работа с дронове. Такива мрежи ще осигурят редица важни предимства, особено при ясно време.

В съвременните войни дроновете от различни видове доказаха своята ефективност, поради което властите на много държави проявяват интерес към свързаните с тях технологии.

Японското министерство на отбраната настоява за правителствено финансиране на програма за разработване на изцяло оптични безжични мрежи за предаване на информация. Тези мрежи могат да осигуряват до 125 пъти по-високи скорости на трансфер на данни, в сравнение с 5G мрежите, съобщи DigiTimes.

Дроновете, оборудвани със специализирани предаватели, са в състояние да предават по-ясна картина с по-малко забавяне и също така да реагират по-бързо на команди на оператор или системи с изкуствен интелект.

В същото време разходът на енергия за предаване на информация намалява 100 пъти, което дава възможност да се насочи повече енергия за изпълнение на други функции.

Друго предимство на оптиката е, че закъсненията при предаване на информация  намаляват 200 пъти. Освен това оптичните мрежи за данни са по-устойчиви на съществуващите системи за електронна война.

Японските власти възнамеряват да отделят средства за разработване на оптични мрежи за предаване на информация за дронове през 2025 г., както и през следващите години. Вече е създаден специализиран изследователски център за този проект.

Коментари по темата: „Япония замисля оптична мрежа за военни дронове”

добавете коментар...

  1. Жребец32

    Не е като при рашките, а, там го правят на практика и после планове и чертежи.

  2. к

    Една димка и до там…

Коментар