Безплатен компилатор решава драмата с COBOL

Софтуерът, написан на COBOL, все още се използва широко, по-специално в областта на счетоводството и финансите (снимка: CC0 Public Domain)

Не е тайна, че програми, написани на древният език за програмиране COBOL, все още контролират всички пари на света. Проблемът е, че специалистите по този език намаляват – повечето се пенсионери, а нови кадри с умения по COBOL индустрията на отглежда. Едно ново решение може да предотврати очертаващата се криза.

Създателите на безплатния компилатор GnuCOBOL обявиха, че проектът е напълно готов за използване в индустриални системи. Пътят до тази цел им отне 20 години. Самият COBOL е 65-годишен език за програмиране и програми на него все още се използват широко, особено във финансите.

Инструмент за премахване на зависимостта от COBOL

Проектът GnuCOBOL, свободно достъпен компилатор на езика за програмиране COBOL (COmmon Business-Oriented Language), достигна нов етап на развитие. Според авторите на проекта, отсега нататък той може да се използва в индустриални системи, където може да се окаже не по-лош от платените си аналози.

GnuCOBOL е по-скоро инструмент, който позволява на компаниите да се освободят от зависимостта си от COBOL, един от най-старите езици за програмиране в света. COBOL е роден преди 65 години и е надживял няколко от своите разработчици. Сегашното поколение програмисти не се интересува от него, в резултат на което има все по-малко специалисти, които се ориентират в този език, и те са в напреднала възраст.

Основното умение на GnuCOBOL е преводът на програма, написана на COBOL, на езика C за по-нататъшно компилиране с помощта на C компилатора, който според рейтинга на Tiobe е в топ 5 на най-популярните в света и остава там от много години. COBOL е на 20-ия ред в тази класация и то само защото много компании по света сега са заети да пренасят своя COBOL софтуер на по-модерни езици.

Светът осъзна зависимостта си от COBOL в началото на 2020 г., когато се оказа, че значителна част от социалния и правителствен софтуер е написан на този език. IBM се опита да стартира курсове за преподаване на COBOL, но начинанието ѝ не постигна световен успех.

20 дълги години

Отне 20 години на разработчиците да създадат GnuCOBOL за използване не само за лични цели, но и за предприятия. И не може да се каже, че проектът оттук насетне ще се развива бързо – точно обратното, новите актуализации за GnuCOBOL може да не бъдат пуснати с години.

В момента най-новата версия на GnuCOBOL, достъпна на официалния уебсайт на проекта, има индекс 3.2 и дата на пускане 28 юли 2023 г. А предишната версия, номерирана с 3.1.2, датира от края на декември 2020 г.

Разработчиците считат за предимство на своя проект неговата крос-платформеност – този компилатор може да се използва под Windows, macOS, Linux, Android, BSD и други операционни системи.

Те се фокусират и върху поддръжката на 19 „диалекта” на езика COBOL – големият им брой, между другото, също повлия на рязкото намаляване на популярността на този език за програмиране след появата на по-модерни и мощни езици като C и C++.

Разработчиците специално отбелязват, че компаниите все повече внедряват GnuCOBOL и често започват да го използват вместо търговски аналози. Те дават примери с компилатора на Micro Focus и решението на френското министерство на финансите да се откаже от стария мейнфрейм с операционна система GCOS (General Comprehensive Operating System), която се появи в средата на 20 век, в полза на по-модерно решение с GnuCOBOL.

Време е COBOL да се пенсионира

Човечеството зависи от COBOL повече, отколкото осъзнава. Според статистика на IBM, до края на 2022 г. в световен мащаб са се използвали приблизително 800 милиарда реда COBOL код. А в края на 2023 г. всеки ден по света банкови транзакции на стойност трилиони щатски долари са обработвани от програми, написани на древния език COBOL.

С течение на времето броят на хората, които познават COBOL, намалява и това става все по-голям проблем. Компаниите прекарват повече време в търсене на компетентен програмист и колкото по-дефицитен е специалистът, толкова повече трябва да му платят, което води до допълнителни разходи за бизнеса.

В резултат на това се появяват все повече помощни програми, които превръщат COBOL в нещо от миналото – една от тях е създадена от IBM, компания, която се опита да съживи COBOL и да му даде втори живот. През август 2023 г. тя показа на света най-новия инструмент Watsonx Code Assistant за автоматично конвертиране на COBOL код в Java код. Този език изглежда е много обичан от програмистите, тъй като е сред топ 5 на най-популярните в света заедно с Python, C, C++ и C#.

IBM не се ограничи само до „показване на мускули” – след като демонстрира Watsonx Code Assistant, компанията веднага започна да го предлага на частни фирми, предприятия с държавно участие и директно на държавни агенции.

Коментар