Microsoft пусна Surface компютри със специален клавиш за Copilot AI

Изкуственият интелект Copilot вече е тясно интегриран в Windows компютрите
(снимка: Microsoft)

Microsoft разкри първите си Surface компютри със специален Copilot бутон на клавиатурата за бърз достъп до фирмения AI чатбот, следвайки обещание, дадено през януари тази година. Иновацията идва с моделите Surface Pro 10 и Surface Laptop 6 за бизнеса.

Добавянето на бутона вляво от клавишите със стрелки представлява най-голямата промяна в компютърната клавиатура от десетилетия, отбеляза CNBC в репортаж за новите компютри. По-рано Lenovo, Dell и HP също обявиха компютри с Copilot клавиши.

В миналото Surface беше демонстрация на това какво може да прави един компютър с Windows. Сега Microsoft се опитва да формулира удобството да имаш генеративен изкуствен интелект с едно натискане на клавиш с двата си нови модела: Surface Pro 10 и Surface Laptop 6 за бизнеса.

Когато хората въведат няколко думи в Copilot, който се основава на AI модели от OpenAI (поддържана от Microsoft), сървърите в отдалечени центрове за данни извършват необходимата компютърна работа, за да генерират отговор.

Microsoft нарича тези нови машини AI персонални компютри. Специалният бутон, който позволява на потребителите да отварят панела Copilot по всяко време от дясната страна на екрана, помага за AI изживяването, заедно с хардуера. Всеки компютър се доставя с процесор Intel Core Ultra, съдържащ специален блок за невронна обработка, или NPU.

Surface компютрите разполагат с NPU от 2019 г. Тези NPU дават предимства като по-бързи отговори и повишена сигурност. Наскоро добавените AI функции в Windows 11, като автоматично транскрибиране на аудио и симулация на зрителен контакт по време на видео разговори, работят на NPU, което освобождава останалата част от процесора за други задачи.

Новите Surface компютри разполагат със специален бутон за бърз достъп до чатбота
(снимка: Microsoft)

Анонсът на AI компютрите от Microsoft идва две седмици след като Apple представи лаптопи MacBook Air с надграден ускорител Neural Engine в персонализирания M3 чип. „MacBook Air продължава да бъде най-добрият потребителски лаптоп в света за AI”, заяви Apple.

Новите Surface Pro и Surface Laptop започват от $1199 и могат да бъдат конфигурирани с до 64GB RAM и 1TB място за съхранение. Те са налични за предварителна поръчка на някои пазари и ще се доставят от 9 април.

Коментар