Земетресение в Тайван – трус в технологичния свят?

Електрониката, която използваме, и изкуственият разум, който се надяваме скоро да се усъвършенства, зависят от една малка страна, застрашена от географски особености и геополитически търкания (снимка: CC0 Public Domain)

Най-голямото земетресение в Тайван за последните 25 години прекъсна производството на полупроводници на острова. Предполага се – за кратко. Но с това рязко се увеличи вероятността технологичната индустрия да усети известни последици – а може би дори цялата световна икономика. Потенциалните ефекти са значителни поради критичната роля, която Тайван играе в производството на модерни чипове, основата на технологиите на изкуствения интелект (AI) и смартфоните до електрически превозни средства.

Земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер доведе до срутването на над 25 сгради, най-малко седем смъртни случая и ранени повече от 900 души в Тайван. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), най-големият в света производител на модерни чипове за клиенти като Apple и Nvidia, спря някои свои машини и евакуира персонала си. Местният съперник United Microelectronics Corp (UMC) също спря машините в някои заводи и евакуира персонала от определени съоръжения в своите центрове в Хсинчу и Тайнан.

Защо трусът касае целия свят?

Тайван е водещият световен производител на най-модерните полупроводници, включително процесорите, които стоят в основата на най-новите модели iPhone. Там се правят и графичните чипове на Nvidia, които пък стоят в основата на обучението на AI механизми като ChatGPT на OpenAI и други видове „генеративен изкуствен интелект“.

Тайван е източникът на около 80% до 90% от чиповете от най-висок клас. На практика родината на тези устройства просто няма заместител. Г-н Ян-Петер Клайнханс, директор на проекта за технологии и геополитика в берлинския мозъчен тръст Stiftung Neue Verantwortung, нарича Тайван „потенциално най-критичната единична точка на срив“ в цялата полупроводникова индустрия.

Какви ще са последиците за AI?

Изкуственият интелект е най-горещият сектор в технологиите в момента. Редица лидери на технологични компании в последно време предупреждават за недостиг на чипове, необходими за обучение на новите големи езикови модели и генеративни алгоритми. Но поръчките за тези чипове в голямата си част отиват към TSMC, така че дори кратки прекъсвания на производството там могат да се усетят от клиентите.

Доколко действително ще се стигне дотам – много ще зависи от въпроса кои заводи е евакуирала компанията и колко бързо може да възобнови нормалната си работа в тях. На първо време задължително трябва да се направи инспекция на състоянието на заводите и оборудването.

После, всяко въздействие върху логистичната и енергийната инфраструктура на Тайван също ще се отрази на доставките на най-новите чипове. TSMC и други производители все още не коментират какво, според тях, ще бъде въздействието на земетресението.

Не е една беля

Тайван се намира в зона на земетресения, защото е разположен в област, където се срещат две тектонски плочи. Но това е само част от проблема. Тайван е и точка на политическа „среща на тектонски плочи“ – редица големи страни имат едни или други претенции към малката страна.

Пекин смята Тайван за своя територия, която в крайна сметка ще бъде присъединена. Голяма част от останалия свят не е съгласен с апетитите на Китай, особено САЩ. Администрацията на Байдън всячески се старае да не допусне Пекин да сложи ръка върху Тайван.

Опити за повече независимост

Създаването на чипове е изключително сложно, но в продължение на десетилетия TSMC концентрира производствените си мощности на острова, така че инженерите да могат да работят заедно по фината настройка на машините и да споделят своя опит.

След прекъсванията на веригата за доставки заради пандемията правителствата в Съединените щати, Европа и Япония призоваха TSMC да се диверсифицира географски. В отговор на това TSMC се зае изгражда заводи за чипове в Япония и САЩ. Но тези нови производствени линии няма да са за най-модерните чипове.

Euronews не пропусна да напомни, че ЕС прие Европейския закон за чиповете през 2023 г., за да увеличи вътрешното производство на полупроводници, както и да намали зависимостта от единични доставчици като тези в Тайван.

Коментар