Следващият голям проект на Apple: домашен робот?

Домашните роботи изглежда са интересна пазарна възможност за Apple 
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple разглежда създаването на роботи за дома като следващия си голям продукт. Компанията вече извършва ранни изследвания в тази област, според източници, запознати с плановете на ИТ гиганта от Купертино.

Мечтата да имаме робот, който може да задоволи всички наши нужди у дома, от десетилетия е голяма тема в научната фантастика. Сега обаче Apple, изобретателят на iPhone и очилата с добавена реалност Vision Pro, обмисля създаване на личен домашен робот като един от следващите си големи продукти.

Според източници, на които се позовава Блумбърг, Apple е започнала ранни изследвания на концепцията за домашен робот. Твърди се, че една от идеите е такова устройство да следва хората в домовете им. Друга много различна продуктова идея е за настолно устройство с роботизиран подвижен дисплей, който може да имитира движението на човек по време на FaceTime сесия.

Това ранно изследване в момента се извършва от хардуерни и AI специалисти на Apple. Тъй като проектът все още е в много ранна фаза на развитие, е напълно възможно компанията да го отмени по всяко време. Не е изключено интересът на Apple към роботите да е провокиран и от напредъка на Илон Мъск и Tesla с хуманоидния Optimus.

Предполага се, че Apple се е насочила към роботите веднага след като по-рано тази година тихомълком отмени разработването на собствена електрическа кола. Компанията работеше по този проект от години, въпреки че никога не потвърди официално съществуването му.

Според слуховете, автомобилният екип е имал много проблеми през годините, преди да бъде отменен проектът, включително в прехода от идеята за напълно автономно превозно средство към по-конвенционална, базирана на водач кола, но все пак електрическа.

Все пак Apple пусна изцяло нов продукт тази година. Очилата за смесена реалност Vision Pro излязоха на пазара в САЩ през февруари на солидна цена от $3499. Въпреки че продуктът получи много положителни отзиви, той търпи и сериозни критики.

Към момента не е ясно колко успешно е устройството по отношение на продажбите. Apple може да не разкрие дълго време числата, ако изобщо някога го направи.

Коментар