Нов суперкомпютър е 2000 пъти по-мощен от човешки мозък

Суперкомпютърът Deep South извършва 100 милиарда операции в секунда
(снимка: Western Sydney University)

Суперкомпютър, изграждан от австралийски специалисти, надминава по изчислителни способности човешкия мозък над 2000 пъти. Deep South е способен да извършва 228 трилиона операции в секунда.

Въпреки непрекъснато развиващите се технологии, човешкият мозък остава с най-голяма изчислителна мощност. Това биологично чудо работи по различен начин, като може да се похвали със скорост от над 100 милиарда операции в секунда.

За да преодолеят пропастта, изследователи от Австралия прилагат невроморфно изчисление, вдъхновено от структурата на мозъка. Те са създали суперкомпютър, който може да извършва 228 трилиона операции в секунда.

Deep South, разработка на австралийския Международен център за невроморфни системи, е готов да влезе в експлоатация през април 2024 г. Твърди се, че този мощен изчислителен комплекс превъзхожда човешкия мозък над 2000 пъти.

Подробностите са оскъдни, но се предполага, че Deep South имитира цялото човешко тяло, а не само мозъка. За разлика от традиционната електроника, той обединява съхранението на данни и изчисленията, за да бъде ефективен като мозъка.

Блясъкът на човешкия мозък се крие в неговите милиарди взаимосвързани нервни клетки, работещи с минимална консумация на енергия, което позволява трилиони взаимодействия. Deep South, макар и впечатляващ, изисква повече пространство и енергия.

Но основната технология, заложена в суперкомпютъра, е обещаваща. Представете си едноседмичен живот на батерията на телефона или суперкомпютърни чипове, миниатюризирани за по-малки устройства. С голямата си изчислителна мощност и подобрена обработка на данни, те могат да революционизират различни области – от болнични животоподдържащи системи до персонализирани AI модели.

Deep South изненадва с неочаквани предимства. Изучаването на мозъка с цел създаване на по-интелигентни компютри доведе до по-задълбочено разбиране на човешкия мозък. Изследователите вече могат да анализират мозъчни заболявания и да наблюдават как мозъкът реагира на лекарства и стареене.

Иновативният Deep South позволява на учените да изучават мозъка като компютър, анализирайки комуникацията между нервните клетки, за да определят първопричината за неврологичните проблеми. Могат дори да визуализират процеса на обучение, като наблюдават как суперкомпютърен модел разпределя задачите.

Докато отключването на всички тайни на мозъка може да изглежда пресилено, потенциалът на Deep South е неоспорим. Успехът му може да проправи пътя за създаване на дигитален мозък и да отвори вратите за преодоляване на нелечими болести.

Коментар