Apple разреши саморемонт на iPhone с използвани оригинални части

Потребители и сервизи ще могат да ремонтират iPhone с оригинални части втора употреба
(снимка: CC0 Public Domain)

Притежателите на айфони вече могат сами да поправят своите устройства с оригинални части втора употреба. Това е резултат от решение на Apple да разшири своите програми за самопоправяне и независими ремонти на iPhone.

Промяната означава, че потребителите на iPhone вече могат сами да ремонтират своите смартфони и най-вече с използвани оригинални части. Това е първо по рода си решение за компанията и стъпка към по-устойчиво бъдеще за iPhone.

Досега ремонтите на iPhone разчитаха единствено на нови части. Всичко това обаче се променя с новия процес на Apple за „калибриране на части”. Според компанията, използваните части ще преминат през този процес при инсталиране в друг iPhone. И тъй като частта е оригинална, тя ще работи безпроблемно.

Тази промяна отваря вратата на потребителите и независимите сервизи за замяна на дефектни компоненти с използвани части от други iPhone устройства. Правилата на програмата ще влязат в сила тази есен, започвайки с „избрани модели iPhone”.

Apple подчертава, че използваните оригинални части ще предложат „пълната функционалност и безопасност, осигурени от оригиналното фабрично калибриране, точно като новите оригинални части на Apple”.

Компанията остава ангажирана и със „сдвояването на части” – процес, който проверява автентичността на ремонтните части и събира жизненоважна информация за тях. Това гарантира поверителност на потребителите, сигурност и безопасност на устройството.

Преди това замяната на част на iPhone с такава от друг телефон причиняваше проблеми, тъй като частта оставаше „сдвоена” с оригиналното си устройство.

През последните две години екипите за разработка на Apple се фокусираха върху възможността за повторно използване дори на биометрични компоненти като Face ID и Touch ID сензори. Актуализацията от тази есен предвижда процесът на калибриране да се случва директно на самото устройство, след като използваната част бъде инсталирана.

Освен това бъдещите айфони ще се проектират за поддръжка на използвани биометрични сензори. Това елиминира необходимостта клиентите и доставчиците на ремонтни услуги да предоставят серийния номер на устройството, когато поръчват части, с изключение на подмяната на логическата платка.

За да се пребори с използването на откраднати айфони за части, Apple разширява обхвата на функцията Activation Lock и до отделни компоненти. Ако устройство в процес на ремонт открие поддържана част, произхождаща от друг iPhone с активирано заключване или режим на изгубено устройство, процесът на калибриране за тази част ще бъде ограничен при инсталиране.

И накрая, Apple подчертава уникалната функция „История на частите и обслужването” в приложението „Настройки” на iPhone. Тази функция позволява на собствениците на iPhone втора или трета ръка да получат достъп до изчерпателна история за ремонтите и сменените части.

Тази есен функцията „Историята на частите и обслужването” ще бъде разширена, за да покаже дали дадена част е нова или използвана оригинална част на Apple, осигурявайки още по-голяма прозрачност за потребителите.

Коментар