Amazon: мит е, че роботите отнемат работни места от хората

Въвеждането на нови технологии е подобрило повече от 50 000 работни места в центровете на Anazon в Европа (снимка: Amazon)

Роботите не изместват хората от работните им места, напротив – усъвършенстваната роботика, изкуственият интелект и други технологии подобряват ролите на хората, твърди Стефано Ла Ровере, директор по глобална роботика, мехатроника и устойчиво опаковане в Amazon.

„Мит” е, че роботите и другите технологии отнемат работни места от хората, каза мениджърът, цитиран от CNBC. Според него, новите технологии водят до създаване на изцяло нови категории работни места.

Въвеждането на нови технологии в Amazon е подобрило повече от 50 000 работни места в центровете за изпълнение на компанията в Европа, твърди Стефано Ла Ровере. Тези центрове отговарят за опаковането на поръчките и готовността им за доставка до клиентите.

Гигантът в електронната е инсталирал над 1000 нови технологии в своята европейска мрежа от центрове през последните пет години, а общата инвестиция възлиза е повече от 700 милиона евро.

„Роботите и технологиите помагат на нашите служители, като намаляват разстоянието за ходене между задачите, премахват повтарящите се движения или им помагат да вдигат големи тежести”, пояснява Ла Ровер.

„На свой ред нашите служители могат да усвоят нови умения, могат да научат нови компетенции, могат да придобият нови способности, които им позволяват да напредват към кариерните си цели”, добавя той.

По неговите думи, „през последните години повече от 700 нови категории работни места са създадени чрез използване на технологиите”.

Ла Ровер дава за пример собствения си екип, подразделението за роботика и изкуствен интелект на Amazon, което се фокусира върху въвеждането на автоматизация в обширната мрежа от центрове за изпълнение на Amazon.

Коментари по темата: „Amazon: мит е, че роботите отнемат работни места от хората”

добавете коментар...

  1. Българин

    Има неща, за които наистина не са необходими хора. Но съм ходил из държави от третия свят и съм виждал в асансьорите да има нает човек (емигрант от още по-бедна държава), чиято работа е просто да натиска копчето, за който етаж му кажеш. И това се прави с цел този човек да върши нещо, а не да тръгне да краде. С роботизацията има само един полезен ход, за да се запазят доходите на хората. Всяка автоматизирана работна позиция да се заплаща към държавата под някаква процент от заплатата на съкратения служител и този фонд да служи като основа за базов доход в държавата.

  2. .

    не е мит а неизбежна истина в което няма връщане назад поне до пълната глобална катастрофа

Коментар