Първата SD карта с капацитет 4TB е близо до пазара

Новата SD карта SanDisk ще предложи огромен капацитет от 4 терабайта
(снимка: Western Digital)

Мнозина си спомнят момента, в който се появи първата SD карта с капацитет 1GB, мислейки, че това е огромно място за съхранение. Е, пригответе се за нов крайъгълен камък в преносимия сторидж.

Western Digital съобщи тази седмица, че ще пусне първата в света SD карта с колосалния капацитет от 4TB под своята марка SanDisk. Новата карта ще използва стандарта Secure Digital Ultra Capacity (SDUC), който на теория ще позволи създаване на карти с капацитет до 128TB.

Съдейки по изображението на SD картата SanDisk Extreme Pro, тя ще бъде от клас 10, което означава, че ще поддържа скорост на трансфер на данни до 104 MB/s. Освен това картата ще има клас V30 за видео скорост, което трябва да означава, че ще поддържа минимална скорост на запис от 30 MB/s.

SD картата SanDisk Extreme Pro 4TB вероятно ще се радва на много купувачи – най-вече потребители на цифрови камери, които могат да я използват, за да съхраняват още повече видеоклипове на нея. Вероятно ще се използва и от потребители на преносими компютри със слот за SD карта, за да съхраняват повече данни или дори за архивиране на вградения в лаптопа сторидж.

Western Digital обещава да пусне SD картата SanDisk Extreme Pro 4TB някъде през 2025 г. Компанията не разкрива колко ще струва картата, но несъмнено ще бъде много скъпа, когато се появи за първи път на пазара.

Междувременно Western Digital обяви планове за пускане на пазара на 2TB SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-I карта, заедно с 2TB SanDisk Extreme PRO microSDXC UHS-I карта. И двете се очакват на пазара през лятото на 2024 г. Цените не бяха обявени.

В допълнение, Western Digital подготвя нова гама SanDisk Express SD и microSD карти. Предполага се, че те ще предложат скорости до 4,4 пъти по-високи от текущите карти SanDisk. Новите карти ще излязат във версии от 128GB и 256GB през лятото на 2024 г. Цените все още не са известни.

Коментар