Microsoft ускорява три пъти разширяването на центровете за данни

Microsoft възнамерява да похарчи „много милиарди долари” за изграждане на допълнителен капацитет на центровете си данни (снимка: Microsoft)

Microsoft се стреми да разшири значително капацитета на центровете си за данни, за да обслужва очакваното търсене на AI приложения. Компанията ще утрои скоростта, с която добавя капацитет, в началото на следващата финансова година. Други хиперскейлъри изглежда ще я последват.

Бумът на интереса към базовите модели и генеративния AI породи драматично нарастване на търсенето на допълнителна изчислителна мощност, както и на ресурси за обучението на все по-големи модели.

Според документи, с които разполага Insider, Microsoft се готви да се справи с това предизвикателство, като удвои капацитета на облака Azure през втората половина на тази фискална година, която продължава до края на юни.

Microsoft планира да ускори 3 пъти изграждането на допълнителен капацитет на центровете си за данни през първата половина на фискалната 2025 г. Документите ясно показват, че компанията внедрява “рекорден брой графични процесори”, за да се справи с натоварванията на AI, и е увеличила повече от два пъти общата си инсталирана база от ускорители през втората половина на миналата година.

По-рано мега корпорацията обяви, че възнамерява да похарчи „много милиарди долари” за изграждане на допълнителен капацитет в очакване на бързо увеличаване на клиентите, които искат да управляват генеративни AI проекти.

Не само Microsoft увеличава капацитета на своите центрове за данни. Нов доклад на Synergy Research Group показва, че само за четири години общият капацитет на съоръженията, управлявани от хиперскейлъри, се е удвоил. Компанията прогнозира, че този общ капацитет ще се удвои отново през следващите четири години.

Броят на центровете за данни, управлявани от хиперскейлъри, за първи път премина границата от хиляда. Synergy прогнозира, че растежът на капацитета ще се движи все повече от по-големия мащаб, като генеративният AI се посочва като основна причина за това.

Към края на 2023 г. САЩ заемат 51% от глобалния капацитет, следвани от Европа със 17% и Китай с 16%. Компаниите с най-голям отпечатък са – не е изненадващо – трите водещи облачни доставчици Amazon, Microsoft и Google. Те заемат 60% от целия капацитет на хипермащабните центрове за данни, следвани от Meta, Alibaba, Tencent, Apple, ByteDance и други относително малки оператори.

Коментар