Как Huawei оцелява без услугите на Google

Смартфоните Huawei се завръщат в голямата игра след удара от санкциите
(снимка: Huawei)

САЩ са основен играч в технологичното пространство, притежавайки някои от най-големите компании като Google, Meta, Microsoft, Amazon и Apple. Трудно е да си представим мобилни устройства без партньорство с тези марки, особено Google, но Huawei го прави, като преодолява всички бариери. Но как китайската компания постига това? 

Huawei беше един от трите най-големи производители на смартфони в света през 2019 г. Всъщност компанията надмина по продажби Apple в няколко тримесечия на 2018 и 2019 г. По това време бизнесът със смартфони на Huawei беше на върха си, но правителството на САЩ нанесе огромен удар на китайската компания, като ѝ наложи ограничения да работи с доставчици от Съединените щати.

През май 2019 г. администрацията на президента Доналд Тръмп постави Huawei и няколко други китайски компании в черния списък като опасни за националната сигурност. С други думи, това означава, че новите телефони на Huawei вече не могат да се доставят с приложения, собственост на Google, като YouTube, Google Maps и Google Drive. Huawei не може също да работи с други компании от САЩ.

След като достигнаха рекордни нива, продажбите на смартфони Huawei претърпяха рязък спад с влизане в сила на забраната, отбелязва в анализ Gizmochina. Невъзможността за предварително инсталиране на приложения, собственост на Google, беше сериозен удар, но ограниченията върху авангардни 5G технологии се оказаха също толкова пагубни за устройствата от висок клас на Huawei.

Възходът на Huawei

Три месеца след забраната, на 9 август 2019 г., Huawei публично представи HarmonyOS на встъпителната си конференция за разработчици в Донгуан. Компанията разкри, че работи по нея от 2012 г. Huawei не позиционираше HarmonyOS като мобилна операционна система до септември 2020 г., когато обяви HarmonyOS 2.0.

През юли 2021 г. дебютира Huawei P50 – първата серия смартфони с HarmonyOS. Това беше голям успех за марката, но тези устройства не поддържаха 5G.

Смартфоните Mate 60 със собствен процесор Kirin са продадени в над 30 млн. броя
(снимка: Huawei)

Huawei не спря дотук в очакване на края на санкциите. Вместо това се фокусира върху изграждане на собствен завод за производство на чипове. На 29 август 2023 г. компанията обяви Kirin 9000S – първият изцяло произведен чип от Huawei с 5G поддръжка. Това беше послание от компанията, че може да разработва чипове сама, без западна подкрепа.

Huawei Mate 60 и Mate 60 Pro бяха първите телефони, които получиха чипа Kirin 9000S. Това са водещи смартфони, продадени в над 30 милиона бройки.

Софтуерното израстване на Huawei

Въпреки че магазинът за приложения Huawei AppGallery съществува от 2011 г. в Китай, бързото му развитие започна след забраната в САЩ, за да стане най-добрата алтернатива на Google Play Store. На 1 март 2021 г. Huawei AppGallery имаше над 530 милиона активни потребители, които през октомври 2022 г. скочиха до 580 милиона.

По време на събитието HarmonyOS 3 през юли 2022 г. Huawei разкри, че неговата екосистема HMS има приблизително 1,6 милиона глобални разработчици, а към днешна дата броят им надхвърля 5,4 милиона.

HarmonyOS не е напълно независима от Android. Тя все още използва в известна степен Android Open Source Project (AOSP). На практика, Huawei все още може да използва AOSP, тъй като това е система с отворен код, но не може да използва Google Mobile Services (GMS).

Huawei разработи собствени алтернативи на приложенията на Google
(снимка: Huawei)

Китайският гигант вече работи по втората фаза от проекта HarmonyOS, известна като HarmonyOS Next. Това ще бъде операционна система, която е напълно независима от Android. Тя дори няма да позволи странично зареждане на приложения за Android, което в момента е възможно с HarmonyOS, и ще принуди разработчиците на приложения да създават специфични за HarmonyOS версии.

Алтернативите на Google Apps

Huawei предложи алтернативи на приложенията на Google, което помогна на компанията да расте на конкурентния пазар на смартфони. Ето кои са те:

  • Google App: Huawei Assistant
  • Google Duo: Zoom, Skype
  • Google Photos: Huawei Gallery, Huawei Cloud
  • Gmail: Huawei’s Email app
  • Google Maps: Here We Go Maps
  • YouTube: използвате на уебсайта на YouTube в браузър
  • Google Диск: Huawei Cloud, Deego
  • Google Chrome: Huawei Browser
  • Google Docs/Sheets/Slides: Microsoft Office
  • Google Play Store: Huawei AppGallery

Накратко, Huawei свърши огромна работа по изграждане на собствен завод за чипове и разработка на HarmonyOS, за да оцелее след забраната на САЩ и да се конкурира с американските технологични гиганти.

HarmonyOS Next се очертава като следващият голям ход от Huawei, ще бъде интересно сравненето на новата платформа с Android OS. Наскоро Huawei обяви и серията смартфони Pura 70, захранвана от изцяло новия чипсет Kirin 9010.

Коментари по темата: „Как Huawei оцелява без услугите на Google”

добавете коментар...

  1. Бар

    Като се научат останалите марки да правят телефони,аз ще си купя пръв. За сега Huawei са номер едно за мен!

  2. Алонсо

    Който ви е казал че… китайците имат нужда от Европа,излъгал ви е,доказаха го в изминалите 4 години.Светът разбра какво го очаква ,ако се сблъска със забрани от западни държави,компании,финанси.Знае и кой няма да наведе главица ,знае че има алтернатива.Запъдът не знае колко са малко в този свят,продължават да се свиват…в един хубав ден ,ще се огледат и …ще провидят.Но това и без това всички ще го видим.

  3. Adolfo

    Едните си мислят че цял свят ще им слугуват,обичат,купуват,но нямат повече от 600 000 000 купувачи,другите имат 700 000 000 купувачи само в техните граници,имат 5 милиона разработчици за които… “първите” не могат и да мечтаят.Кой ще спечели?Аз знам койИ вие ще научите до …10 години.Ако изобщо се удължи толкова агонията на”първите”❗ Защото скоро няма какво да …забраняват

  4. Безпристрастен

    Без Европейския пазар Huawei нямат шанс да има пазарен дял извън Китай..Все още има П20про но след липсата на GMS съм сменил тотално Смартфона. Ако забранят на Xiaomi и другите китайски производители ще си купя Самсунг, но Google има нужда от Китайските смартфони…

  5. N

    Имам 3 телефона без GMS и на Mate 40 pro и на Mate XS 2 върви и Google drive и приложенияа на няколко банки които вече имат разработки за HMS така, че и без GMS се живее.

  6. Aaa

    Дори и в момента съм с р30(последния с андроид) но липсата на гугъл сървиси ме отказва от марката. Приложенията с които веч живпта ни е обвърза, за добро или лошо, нямат алтернатива(gmail, maps, wallet/gpay и подобни)

  7. Хахахаха2

    Май дървото си ти! Ползваш две банкови приложения, но на старо дръвче, я си вземи от новите!

  8. Хахахаха

    Май дървото си ти! Ползваш две банкови приложения, но на старо дръвче, я си вземи от новите!

  9. Хахаха

    Дърво си ти. Аз също ползвам приложенията на 2 банки с такъв телефон, и честно да ти кажа по-добре, че няма Гугъл. Няма кой да ме следи постоянно какво правя и къде влиза. Ама на “умници” като тебе как да им обясниш за новите технологии, като все още живеете в каменната ера.

  10. Глупости

    Без Google Mobile Services телефоните са тотално осакатени в Европа! Не работят десетки важни приложения на банки, институции и т.н. В Китай може да има смисъл да си купиш такова дърво(там и без това google е забранен), но в Европа и Щатите просто е глупост. Ако си решил да си даваш парите за менте, има няколко китайски фирми, които да предпочетеш.

  11. Фило

    Ще си остане китайска ОС…

Коментар