Изстреляха още два сателита на Galileo

Операциите LEOP на „Галилео” се извършват в сътрудничество между множество европейски субекти в космическия сектор (снимка: ESA)

Успешно бяха изстреляни в орбита два нови сателита на системата „Галилео” (Galileo) като част от съвместна мисия на Европейската комисия, Агенцията на Европейския съюз за космическата програма (EUSPA) и Европейската космическа агенция (ESA).

С включването на тези два нови спътника, флотилията на Галилео вече обединява общо тридесет спътника в орбита, като осигурява непрекъснато подобряване на услугите на системата.

Екипите на EUSPA в контролния център на „Галилео” в Оберпфафенхофен, Германия, понастоящем ръководят фазата на ранна орбита, заедно с оператора на услуги SpaceOpal и неговия консорциум, посветен на експлоатацията на новите сателити.

Фазата на изстрелване и ранна орбита (LEOP) е една от най-вълнуващите и важни фази на космическата мисия. Тя се занимава с изстрелването на космическия кораб, пътуването му в орбита и първоначалното пускане в експлоатация на сателитната платформа за проверка на основните елементи в орбита след тежките условия, наложени от излитането на ракета-носител.

През следващите дни екипите на EUSPA и SpaceOpal ще пуснат в експлоатация подсистемите и ще маневрират спътниците до началото на фазата на дрейф, която трябва да продължи около 4 седмици. Процесът ще бъде финализиран с DSFP маневрите (Drift Stop and Fine Positioning, Спиране на дрейфа и фино позициониране) за окончателното разпределение на спътниците в орбита.

След като сателитните платформи на „Галилео” бъдат активирани и проверени във фазата на ранни операции, кампанията за изпитване в орбита (IOT) ще оцени ефективността на полезните навигационни товари на спътниците.

Системата от спътници „Галилео” дава възможност за прецизна навигация на милиарди хора по света и за подобряване на транспорта, заяви Р. да Коста, изпълнителен директор на EUSPA.

източник: Европейска космическа агенция (ESA)

Коментар