Пазарът на труда у нас: Болезнена липса на хора

Дефицитът на кадри на пазара на труда у нас ще продължи да се усеща в идните месеци
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите в България продължават да търсят служители, но изнемогват от липсата на човешки капитал, сочи прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Работодателите споделят умерени планове за наемане на нови служители за периода април 2024 г. – септември 2024 г. Тридесет и един процента от общо 1 189 анкетирани компании прогнозират увеличение на работната сила, 36% очакват да запазят числеността на служителите си, 15% планират да намалят персонала, а 18% не са сигурни дали ще задържат или освободят кадри.

Така нетният коефициент на заетостта — разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +16%, или увеличение от 6 процентни пункта спрямо предишното шестмесечие и с 24 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на 2022.

„Основният проблем, с който се сблъскват работодателите в страната, е болезнената липса на хора. Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира”, коментира резултатите Надя Василева, председател на БКЗ.

„И държавата, и организации като нашата полагат сериозни усилия да върнат поне малка част от българите в чужбина, но резултатите към момента не са обнадеждаващи. На всички ни предстои изключително много работа в тази посока, ако държим да нормализираме не само пазара на труда, но цялата икономика на България”, допълни тя.

Плановете на работодателите в Бургас да наемат нови служители през следващите шест месеца регистрират най-голямо увеличение – 4 процентни пункта, или коефициент на заетостта от +12%. В сравнение с предишния изследван период, прогнозите на работодателите в София, Пловдив и Варна се подобряват с един процентен пункт и коефициентът на заетост достига съответно +66%, +11% и +10%.

Русе е единственият регион в страната, в който плановете на компаниите да увеличат работната си сила отчитат спад, като коефициентът на заетост намалява от +6% на +1% за периода април 2024 г. – септември 2024 г.

Секторите, в които работодателите споделят най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители, в сравнение с предишния изследван период, са „Хотелиерство и ресторантьорство” (ръст от 7 процентни пункта) и „Търговия на едро и дребно” (увеличение с 5 процентни пункта), като коефициентът на заетост достига съответно +11% и +16%.

В секторите „Информационни технологии” и „Аутсорсинг” прогнозите на работодателите се подобряват със съответно три и един процентни пункта, достигайки коефициенти на заетост от +24% и +13%. Прогнозата от +9% на компаниите от сектор „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги” се запазва.

Всички останали сектори, включени в изследването на БКЗ — „Производство”, „Транспорт, складиране и комуникации”, „Строителство”, „Публичен и социален сектор”, „Електричество, газ и вода”, „Селско, горско и рибно стопанство” и „Добивна промишленост”, отбелязват спад в сравнение с предишното шестмесечие, като той е най-голям в „Публичен и социален сектор” (6 процентни пункта), а сектор „Добивна промишленост” е единственият, който прогнозира отрицателен коефициент на заетост (-1%) за периода април 2024 г. – септември 2024 г.

„Последствията от хроничния челен сблъсък на бизнеса с дефицита на кадри ще продължат да се усещат не само през предстоящия летен сезон, но поне до края на септември, ако не се улесни процедурата от 17 точки за внос на кадри и не се интегрират трайно безработните и често пренебрегвани социални групи в пазара на труда”, добави Надя Василева.

Коментари по темата: „Пазарът на труда у нас: Болезнена липса на хора”

добавете коментар...

 1. Яяяя

  Само да припомня, че когато внасяхме виетнамци да работят това не спаси социализъма!!

 2. Станчо Горският

  Няма хора за работа без пари. Не съм чул някой да е предложил нормална заплата и да не е намерил подходящия служител/работник.

 3. Йордан

  Предвид че вече сме в ЕС и можем да наемем когото си поискаме от още 20+ държави, някак си ми е странно дадена фирма да не може да си намери.

  Ако се предлагат хубави заплати, ще има и раздаващи се работници. Сигурен съм, че за 15-20 хиляди евро месечна заплата немалко германци биха дошли за живеят в България.

 4. :o)

  Значи мантрата “няма хора” и “не достигат хора” се върти от много години и не само в България, а и в цяла европа.
  Обаче никой не навива латерната аджеба тия хора за колко пари трябва да работят,
  че да им излиза сметката на бизнеса и работодателите.
  Там е ключа от разковничето.
  Щото от стотици хиляди хора със заплати по 4-5 бона НЯМА НУЖДА, гарантирам ви.
  Има нужда от индианец на по 1000лв. И като немаме такъв си внасяме от 3тия свят,
  това вече реално се случва, виждам го и се узаконява.
  Въпросът е, че когато си вкараш работна ръка от 3тия свят ти самия ставаш
  3ти свят…

 5. Намусен

  Назначиха нов колега когото да изучим за 6 месеца, на заплата с 35% по-висока от моята…а да видим дали ще бъде обучен, и за колко време ще остана и аз в бизнеса им… 😉

 6. Две и двеста

  Болезнено е единствено желанието да се повтаря тази глупост с липсата на хора. Идете в строителството и вижте кой работи, какви надници има и ще си обясните всичко необходимо.

 7. Fishcake

  Болезнена липса на хора, но и болезнено назландисване при избор на хора

Коментар