Мелинда Гейтс напуска съвместната фондация с Бил Гейтс 

След развода преди три години Мелинда Френч Гейтс прекрати партньорството си с Бил Гейтс и в съвместната фондация (снимка: Bill & Melinda Gates Foundation)

Мелинда Френч Гейтс, бившата съпруга на основателя на Microsoft – Бил Гейтс, обяви днес, че ще подаде оставка като съпредседател на фондация Бил и Мелинда Гейтс” следващия месец.

Френч Гейтс сподели в социалната мрежа X, че сега е „критичен момент” за защитата и напредъка на правата на жените по света. Съобщението идва почти точно три години след като семейство Гейтс обяви развода си, отбелязва CNBC.

Мелинда ще разполага с допълнителни 12,5 милиарда долара, които ще посвети на работата си „от името на жените и семействата”. Тези пари са осигурени  в резултат на оставката и споразумението ѝ за развода с Бил Гейтс. Двойката се разведе през май 2021 г.

В отделно изявление Бил Гейтс каза: „Съжалявам, че Мелинда си тръгва, но съм сигурен, че тя ще има огромно влияние в бъдещата си филантропска дейност”.

Работата на Фондация Гейтс се фокусира върху световни инициативи за борба с бедността и глобално здравеопазване, включително усилия за борба с маларията в Африка, и обширни инвестиции в Индийския субконтинент и Южна Азия.

Френч Гейтс също е посветила значително време и пари на инициативи за равенство между половете по целия свят. През 2015 г. тя основа Pivotal Ventures, отделна организация, която се фокусира върху премахването на бариерите пред достъпа и възможностите за малцинствата и жените в САЩ.

Гейтс и Френч Гейтс се разделиха през 2021 г., повече от две години след като CNBC за първи път съобщи за връзката на съоснователя на Microsoft с опозорения финансист и осъден сексуален престъпник Джефри Епщайн. Първите срещи на Френч Гейтс с бракоразводни адвокати започнаха през 2019 г.

Фондация Гейтс е една от най-мощните частни филантропски организации в света през последните десетилетия. Гейтс насочи лъвския дял от състоянието си към фондацията заедно със семейния си офис Cascade.

Френч Гейтс се присъедини към Макензи Скот, бившата съпруга на съоснователя на Amazon Джеф Безос, в процеса на пълно отделяне на филантропските си начинания от тези на бившия си съпруг.

Ето пълното изявление на Френч Гейтс:

“След внимателно обмисляне реших да се оттегля от ролята си на съпредседател на фондация Бил и Мелинда Гейтс. Последният ми работен ден във фондацията ще бъде 7 юни.

Това не е решение, което взех леко. Изключително съм горда от основата, която Бил и аз изградихме заедно, и от изключителната работа, която вършим за справяне с неравенствата по света. Дълбоко съм загрижена за екипа на фондацията, нашите партньори по света и всеки, който е докоснат от работата му.

Предприемам тази стъпка с пълната увереност, че фондацията е в добра форма, със своя изключително способен главен изпълнителен директор Марк Сузман, екипа на изпълнителното ръководство и опитен борд на попечителите, който гарантира, че цялата важна работа продължава. Времето е подходящо да продължа напред към следващата глава от моята филантропия.

Това е критичен момент за жените и момичетата в САЩ и по света – и онези, които се борят за защита и напредък на равенството, спешно се нуждаят от подкрепа. Съгласно условията на споразумението ми с Бил, при напускане на фондацията, ще имам допълнителни 12,5 милиарда долара, които да посветя на работата си в името на жените и семействата. Ще споделя повече за това как ще изглежда това в близко бъдеще”.

Коментар