AMD увеличи с близо 30% дела си в Тоp500 суперкомпютрите

Frontier на база AMD е най-бързият суперкомпютър с резултат 1,2 екзафлопа в теста HPL
(снимка: Oak Ridge National Laboratory)

За трета поредна година суперкомпютърът Frontier, намиращ се в Националната лаборатория в Оук Ридж, базиран на процесори AMD EPYC и графични процесори AMD Instinct, остава най-бързият в света с High-Performance Linpack (HPL) резултат от 1,2 екзафлопа, според последния списък Top500, заявиха от AMD на годишната Конференция за суперкомпютри (ISC High Performance 2024) в Санта Клара, Калифорния.

Списъкът Top500 включва и три нови системи  от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор – El Capitan Early Delivery System (EDS), RZAdams и Tuolumne, които са съответно на номер 46, 47 и 48, с ранни резултати от един инсталиран шкаф – 19,65 петафлопа. Тези три системи са първите суперкомпютри в списъка Top500, снабдени с AMD Instinct MI300A APU, пуснати през декември 2023 г.

Сега с AMD хардуер са 156 суперкомпютри в последния списък Top500, което е 29% увеличение спрямо предходната година, и 157 системи в списъка Green500 на най-ефективните по отношение на енергопотреблението суперкомпютри в света.

AMD и Hewlett Packard Enterprise (HPE) си сътрудничат в изграждането на El Capitan за LLNL, продължавайки технологичното партньорство, установено при разработването на Frontier. Дебютирайки в списъка Top500, El Capitan EDS е на път да се превърне във втория суперкомпютър с AMD технологии, който надминава ексафлоп бариерата.

Междувременно AMD пусна Alveo V80 Compute Accelerator Card за изграждане на хардуерно-оптимизирани ускорени системи, пригодени за широк спектър от интензивни изчислителни натоварвания. Модулът за ускоряване на изчисленията преодолява тесните места в производителността при интензивни изчислителни натоварвания с големи обеми от данни, каквито са характерни за HPC средите.

Базирана на AMD Versal HBM серията адаптивни системи на чип (SoC), ускорителната карта Alveo V80 предлага до 2 пъти увеличение на пропускателна способност с паметта и логическата плътност и до 4 пъти по-голяма пропускателна способност на мрежата в сравнение с предишното поколение. Тя осигурява мащабен хардуерен паралелизъм и 820GB/s пропускателна способност при работа с паметта.

В същото време хардуерната гъвкавост позволява ускоряване в реално време на различни и персонализирани работни натоварвания и типове данни за приложения като геномно секвениране, молекулярна динамика, обработка на сензори, блокчейн и защитни стени от следващо поколение. Supermicro вече интегрира ускорителя Alveo V80 в сървърите с AMD EPYC процесори.

Коментар