Qualcomm: eдното око към Windows, другото към Linux

Освен с Windows, Arm компютрите ще работят и с операционна система Linux
(снимка: Qualcomm)

Разработчикът на процесори Qualcomm води натиска за налагане на Windows/Arm компютрите, но американската корпорация хвърля око и върху поддръжката на Linux. Пътната ѝ карта за актуализации предвижда стартиране на системата с отворен код на нейния Arm-базиран PC хардуер.

Qualcomm пусна миналия октомври своята система на чип (SoC) Snapdragon X Elite, насочена към таблети и лаптопи на база Windows on Arm. По-рано компанията от Сан Диего заяви, че се надява на натиск за такива системи от доставчици към средата на годината, когато започва подготовката за връщане в училище.

Така например, очаква се Asus да пусне лаптоп, базиран на Snapdragon X Elite, на събитие през следващата седмица, отбелязва The Register в публикация по темата за Linux на Arm компютри.

Qualcomm твърди, че вече е вградила Linux поддръжка в няколко поколения от своите SoC Snapdragon за Windows. Компанията обеща да публикува първоначални пакети за поддръжка на Linux ядрото в рамките на дни след обявяване на нови Snapdragon чипове, като Snapdragon X Elite.

Вече е налично необработено дисково изображение за инсталатор на Debian, но Qualcomm предупреждава, че това решение работи само с хардуера на референтното устройство. Инсталаторът използва Grub за зареждане на Debian и за двойно зареждане на Windows и Debian.

Qualcomm възнамерява да работи с доставчици за създаване на подобни инсталатори за налични в търговската мрежа лаптопи и таблети, използвайки своя чип Snapdragon X Elite. Тази SoC е базирана на дузина персонализирани ядра Oryon Arm на Qualcomm с тактова честота 3,8 GHz, плюс интегриран Adreno GPU и Hexagon невронен процесор (NPU), осем канала на паметта за LPDDR5x DRAM и I/O модули като 5G модем, Wi-Fi Fi и Bluetooth.

В своя блог за разработчици компанията изброява всички функции, които вече е вградила в ядрата Linux 6.8 и 6.9, включително елементи като SSD-NVMe през PCIe и поддръжка на референтна платка. За версии на ядрото 6.10 и 6.11 има допълнителни функции, върху които се работи, включително поддръжка на камера, видео, USB и GPU, плюс други жизненоважни неща като часовник на паметта и мащабиране на напрежението.

Стигайки до своята пътна карта за следващите шест месеца, Qualcomm казва, че трябва да работи върху няколко неща:

  • Хардуерно декодиране на видео от край до край във Firefox и Chrome;
  • Внедряване на решението за камера libcamera-SoftISP;
  • Оптимизация на производителността на GPU и CPU;
  • Оптимизации на мощността (Suspend/DCVS);
  • Открито достъпен фърмуер (в Linux фърмуер);
  • Достъп до лесни инсталатори (Ubuntu и Debian).

Един проблем, който Qualcomm иска да реши, е зареждането от UEFI-базиран BIOS с помощта на „devicetrees”. Понастоящем няма стандартен начин за избор на devicetrees, който да се прехвърли към ядрото, докато производителите на оригинално оборудване обикновено поставят множество DTB („devicetrees blobs”) в техния фърмуерен пакет, за да поддържат устройства с различен хардуер.

Коментар