Скарлет Йохансон: OpenAI открадна гласа ми

Скарлет Йохансон се чувства ощетена от AI разработчика OpenAI
(снимка: scarlettjohanssonworld / Instagram)

Холивудската актриса Скарлет Йохансон се оплака, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е използвал глас, подобен на нейния, за своя гласов софтуер с изкуствен интелект, въпреки че тя е отказала първоначалното предложение на шефа на AI стартъпа, създал ChatGPT.

Репликата идва, след като OpenAI заяви, че ще оттегли своя ChatGPT AI глас, наречен „Sky”, който компанията стартира миналата седмица на фона на противоречия относно това, че звучи като гласа на Йохансон във филма „Тя”.

Йохансон каза, че Алтман се е обърнал към нея миналия септември и след това отново два дни преди да обяви ChatGPT-4o на 13 май. Актрисата изигра гласовия герой във филма „Тя”, който представя връзката на мъж с виртуален асистент с изкуствен интелект на име Саманта.

„След дълго обмисляне и по лични причини отказах офертата”, каза Йохансон в изявление за CNBC. „Девет месеца по-късно моите приятели, семейството и широката общественост отбелязаха колко много новата система, наречена „Sky”, звучи като мен”.

Алтман, който туитна загадъчното съобщение „тя” в деня, в който OpenAI обяви своя нов изкуствен интелект, опроверга обвиненията. „Гласът на Sky не е на Скарлет Йохансон и никога не е бил предназначен да прилича на нейния”, увери той.

„Избрахме озвучаващия актьор зад гласа на Sky, преди да се свържем с г-жа Йохансон”, твърди Алтман. „От уважение към г-жа Йохансон спряхме да използваме гласа на Sky в нашите продукти. Съжалявам, че не комуникирахме по-добре”.

Междувременно актрисата съобщи в понеделник, че е наела адвокат. „Когато чух пуснатото демо, бях шокирана, ядосана и невярваща, че г-н Алтман ще използва глас, който звучи толкова подобно на моя, че най-близките ми приятели и новинарските издания не могат да направят разликата”, каза Йохансон.

„Г-н Алтман дори намекна, че приликата е умишлена, туитвайки една дума „тя””, допълва актрисата.

Йохансон е влизала в спорове с големи компании като Disney в миналото. През 2021 г. тя и Уолт Дисни уредиха делото за нарушаване на договора, което актрисата от „Черната вдовица” заведе срещу студиото.

„Чухме въпроси за това как сме избрали гласовете в ChatGPT, особено Sky. Гласът на Sky не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, използваща собствения си естествен говорещ глас”, написа OpenAI в блог публикация. „За да защитим поверителността им, не можем да споделяме имената на нашите гласови таланти”.

Йохансон заяви, от своя страна, че е написала две писма до Алтман и OpenAI, като ги моли да опишат подробно процеса на създаване на Sky.

„Във време, когато всички се борим с дълбоките фалшификати и защитата на собствената си прилика, собствената си работа, собствената си идентичност, вярвам, че това са въпроси, които заслужават абсолютна яснота”, се казва в нейното изявление.

„Очаквам с нетърпение решение под формата на прозрачност и приемане на подходящо законодателство, за да се гарантира, че индивидуалните права са защитени”, настоява Скарлет Йохансон.

Коментар