Промяната идва: Windows компютри с Arm и Copilot+

Microsoft обяви Arm-базирани компютри с Windows и Copilot+, които могат да изпълняват AI функции локално, офлайн (снимка: Microsoft)

Нова категория компютри, която включва инструменти за генеративен изкуствен интелект, вградени директно в Windows, представиха вчера главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и неговият екип на брифинг в Редмънд, Вашингтон.

По-конкретно Microsoft обяви лаптоп Surface и таблет Surface Pro с чип на Qualcomm, който може да изпълнява някои AI задачи без интернет връзка. Мобилните AI компютри с усъвършенствани чипове работят с функции за изкуствен интелект, заложени в операционната система, без да изразходват бързо живота на батерията.

Други производители на компютри като Lenovo, Dell, HP, Asus, Acer и Samsung също пускат готови за изкуствен интелект компютри, задвижвани от процесорите Snapdragon X Elite и X Plus на Qualcomm, които обещават по-дълъг живот на батерията и ще работят с чатбота Copilot AI на Microsoft, съобщи CNBC.

По-късно производителите на устройства ще пуснат персонални компютри с чипове AMD и Intel, които ще се придържат към стандарта Copilot+, обяви Microsoft. Компютрите ще могат да превеждат аудио, да препоръчват отговори на входящи съобщения, да предлагат промени в приложението “Настройки” и дори да говорят с хората за това, което се случва на екрана.

Цените на компютрите с Copilot+ ще започват от $999. Microsoft приема предварителни поръчки от понеделник, а устройствата ще бъдат налични на пазара през юни.

Функция Recall ще може да търси в дневника на предишни действия, извършвани на компютрите. Recall разчита на AI модели, които работят директно на устройството, така че може да се изпълнява офлайн, а индексът на данните никога не отива в отдалечени сървъри. AI моделите ще могат да генерират изображения въз основа на писмени описания, както и чертежи.

Microsoft залага на енергийно-ефективните Qualcomm чипове, които могат да обработват AI модели и да работят на Windows платформа. Apple вече спечели пазарен дял в доставките на персонални компютри с MacBook на база Arm чипове и се отдалечава от Intel, който е водещ доставчик на РС процесори.

Компанията от Редмънд се стреми да достави на крайните потребители и бизнеса подобни на ChatGPT възможности. OpenAI, подкрепяна от Microsoft, пусна чатбота ChatGPT в края на 2022 г. и той се превърна в инструмент за бързо получаване на компютърно генерирани текстове, чернови на имейли и резюмета на исторически събития.

Нови AI компютри с процесори Snapdragon ще залеят пазара в близките месеци
(снимка: Microsoft)

Големите технологични компании се надпреварват да обогатяват своите продукти с генеративен AI. Чатботът Copilot на Microsoft, базиран на основните AI модели на ChatGPT, се интегрира в търсачката Bing и операционните системи Windows 10 и 11. Потребителите с абонамент за софтуера за продуктивност Office могат да платят допълнително, за да накарат Copilot да препраща писмени отговори към техните документи.

Моделът GPT-4 на ChatGPT извършва само необходимата си изчислителна работа в облака Azure на Microsoft. Новите компютри могат да работят с някои AI модели локално без интернет връзка.

Пускането на AI PC идва почти четири месеца, след като главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела каза на анализатори по време на разговор за приходите на компанията, че „през 2024 г. AI ще стане първокласна част от всеки компютър”.

Досега Microsoft не успяваше да накара хората да възприемат компютрите с Windows, базирани на Arm, които не винаги се представяха толкова добре, колкото машините с чипове Intel или AMD. Някои приложения бяха несъвместими с тях.

Но използването на генеративен AI локално означава, че компютрите ще се нуждаят от повече енергия и силният живот на батерията става по-критичен. Това може да направи “Windows on Arm” по-ефективна алтернатива на Wintel компютрите.

Анализаторите от Morgan Stanley очакват Arm системите да заемат 14% от всички доставки на компютри с Windows през 2026 г., спрямо 0% през 2023 г..

Междувременно акциите на Microsoft затвориха с 1,2% ръст в понеделник следобед, достигайки $425,34 за брой, малко под рекорда от март. Котировките на Qualcomm се покачиха с 2% до рекордните $197,76 за акция.

Коментар