Телерик Академия ще обучава тийм лидери в ИТ сферата

Компаниите често страдат от липсата на подготвени мениджъри на първо и средно ниво
(снимка: CC0 Public Domain)

Телерик Академия стартира изцяло нова трейнинг програма за мениджъри в технологичния сектор. Upskill Team Leadership е първата публична програма, създадена и валидирана от ИТ лидери за тийм лидери в сферата на ИТ, съобщиха от трейнинг компанията.

Програмата е специфично насочена към технологични специалисти, които преминават или наскоро са преминали към мениджърска роля. Тя ще бъде водена от специалисти с опит в български и международни ИТ компании, които имат утвърдени модели на лидерство и управление, вкл. Telerik, Apple, Uber, Dext, Roblox, BrightCap Ventures и Skyscanner. След края на програмата участниците ще имат както нужните познания за ефективно ръководене на технологични екипи, така и разбиране за бизнес процесите.

„След липсата на достатъчно и добре подготвен талант, следващата болка, която най-често чуваме от компаниите, е свързана с липсата на добре подготвени мениджъри на първо и средно ниво. Обикновено се повишават професионалисти в мениджъри, заради задълбочените технологични познания, а новата роля изисква изцяло нов арсенал от умения и знания, които повечето учат сами и в движение”, каза Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

С новата програма Телерик Академия иска да създаде платформа, която да постави основите на „изцяло ново поколение професионални мениджъри, с технологични и ръководни умения с най-висок стандарт”, допълни тя.

„Спряхме се на Александър Попов и Серж Ованесян като водещи трейнъри в програмата, защото са признати в общността лидери с 15-20 годишен международен опит в ИТ индустрията и с доказана философия за успешен мениджър в сектора”, уточни Мечкова. Към тях ще се присъединят и още утвърдени в сферата специалисти.

Александър Попов, член на борда на директорите на Аppolica, има над 20 години опит с технологични компании в ролята на лидер и инженер. През последните 10 години от кариерата си води екипи в бързорастящи бизнеси като Uber (България), Skyscanner (Великобритания, България) и Kayak (САЩ).

Серж Ованесян, вицепрезидент по инженеринг в Dext,  има над 15 години опит в технологичния сектор (вкл. и като част от екипа на Telerik и Data Solutions), където заема технологични и лидерски позиции. В последните няколко роли той участва в оформянето на инженерната организация, която задвижва успеха на Dext в света на счетоводството и бизнеса.

Програмата Upskill Team Leadership е тримесечна и в нея са застъпени ключови теми като: управление на екипи, ефективна комуникация, стратегия за развитие на професионалисти, стратегии за планиране и изпълнение, метрики за отчитане на резултати, взимане на решения, управление на конфликти, делегиране и др.

Приемът в програмата е отворен до 12 август. Изисква се попълване на онлайн форма за кандидатстване през сайта на Академията и кратък тест. Някои от кандидатите могат да бъдат поканени и на интервю.

Тримесечното обучение стартира на 16 септември, а лекциите ще се провеждат два пъти седмично в онлайн формат. Това прави програмата подходяща за съчетаване с други работни и лични ангажименти. Практическият фокус на курса дава възможност и за компаниите да инвестират в развитието на служителите си.

Коментар